Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.

Amaç ve kapsam

MADDE 1

(1) Bu Usul ve Esaslar, Bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşlarının, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları aracılığı ile yapacakları her türlü yatırım, yapım, bakım, onarım ve yardım işleri karşılığı ödeneklerin kullanımı, yapılacak kaynak transferi, ihaleye çıkılmasında kaynağın sağlanması yöntemi, harcanmayan ödeneklerin devri, aranacak belgeler ile bu kapsamdaki diğer hususları belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.

Dayanak

MADDE 2

(1) Bu Usul ve Esaslar, 14/2/1985 tarihli ve 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 28/A maddesinin ikinci fıkrası ile geçici 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3

(1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

a) Bakanlık: İçişleri Bakanlığını,

b) Başkan: Vali veya valinin görevlendirdiği vali yardımcısını,

c) Başkanlık: Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığını,

d) İdare: Bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşlarını,

e) İş: Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları aracılığı ile yapılacak her türlü yatırım, yapım, bakım, onarım ve yardım işlerini,

ifade eder.

Ödeneklerin belirlenmesi ve izlenmesi

MADDE 4

(1) İdareler her bir Başkanlık aracılığıyla yapacakları işleri ve yılı ödeneğini, yatırım nitelikli yıllara sari işlerde yılı yatırım programı ve detay programına uygun olarak proje maliyetini, yılı ödeneğini ve somaki yıllar için programlanan ödenek dilimlerini ilgili Bakan Onayı ile belirler. Yıllara sari yatırım nitelikli yeni işlere ilişkin belirlenen yılı ödeneği proje maliyetinin yüzde 10’undan az olamaz ve başlangıçta daha sonraki yıllar için programlanmış olan ödenek dilimleri somaki yıllarda azaltılamaz.

(2) Söz konusu Onay çerçevesinde belirlenen yılı ödenekleri, idarelerin bütçelerinde bu amaçla Maliye Bakanlığı ile müştereken belirlenecek ayrı tertiplere (farklı fonksiyonel sınıflandırmada) aktarılarak izlenir. İdareler bu kapsamda bütçeleri içinde diğer tertiplerden söz konusu tertiplere ve söz konusu tertipler arasında ödenek aktarmaya yetkilidir.

(3) Başkanlıklar aracılığıyla yapılacak işlere ilişkin ödeneklerden diğer tertiplere aktarma yapılamaz ve bu ödenekler başka amaçlarla kullanılamaz.

Yapılacak işlerin bildirilmesi ve yüklenmeye girişilmesi

MADDE 5

(1) İdareler 4 üncü maddede belirtilen Bakan Onayını, söz konusu işleri yapmak üzere ilgili Başkanlığa bildirir.

(2) Başkanlıklar tarafından söz konusu işler kapsamında yüklenmeye girişilmesinde ve ihaleye çıkılmasında Onayda belirtilen ve idare bütçelerinde saklı tutulan ödenek tutarları esas alınır. Yıllara sari yatırım nitelikli işlere ilişkin ihaleye çıkılmasında ise proje maliyeti, yılı ödeneği ve somaki yıllar için programlanan ödenek dilimleri esas alınır.

Başkanlıklara kaynak transferi

MADDE 6

(1) İdareler Başkanlıklar aracılığıyla yapacakları işlere ilişkin kaynak transferini, bu amaçla bütçelerinde ayrılan ödeneklerden tahakkuk işlemi ile gerçekleştirir. Tahakkuk işlemleri, Başkanlıklarca bildirilen ilgili işe ait hakediş raporlarına istinaden yapılır.

(2) Mevzuatına uygun olarak sözleşmesinde öngörülmesi kaydıyla yapılacak ön ödemeler ile ilgili işin gerçekleştirilmesi için Başkanlıklarca yapılması gereken idari giderler (ilan, denetim ve kontrol gibi) karşılığı tutarlar da söz konusu iş için ayrılan ödeneklerden tahakkuk işlemi ile idare bütçelerine gider kaydedilerek Başkanlıklara transfer edilir.

(3) İlgili mevzuatına göre yapılacak yardım işleri gibi hakedişe bağlı olmayan işlerde kaynak transferi, ödeme tarihleri dikkate alınarak ilgili Bakan onayına istinaden gerçekleştirilir.

(4) İdareler bu madde kapsamında yapacakları kaynak transferini, Başkanlıklar tarafından ödeme tarihleri dikkate alınarak bildirilen süre içerisinde gerçekleştirir.

Ödeneklerin Devri

MADDE 7

(1) İdareler, Başkanlıklar aracılığıyla yapacağı işlere ilişkin 4 üncü madde çerçevesinde belirlenen tertiplerde yer alan ödeneklerden harcanmayan kısımları (önceki yıldan devredenler dahi!) ertesi yıl bütçesinin aynı tertiplerine devren ödenek kaydetmeye yetkilidir.

(2) Bu kapsamda ertesi yıl bütçesine devren kaydedilecek ödenekler, Kalkınma Bakanlığına bilgi vermek kaydıyla ilgili idare tarafından Yatırım Programında yer alan projelerle ilişkilendirilir.

(3) Başkanlıklar aracılığıyla yürütülen işlere ilişkin idare bütçelerinde bu amaçla ayrılan ödeneklerden bu Usul ve Esaslar kapsamında kullanılma imkanı kalmayan kısımlar, ertesi yıl bütçesine devren ödenek kaydedilmez.

Başkanlıkların kaynak kullanımı

MADDE 8

(1) İdarelerce yaptırılacak iş karşılığı transfer edilen kaynaklar, Başkanlıklar tarafından bütçelerine gelir ve İdareler itibariyle ayrı tertiplere (idarelerce kullanılan fonksiyonel kodlara) ödenek kaydedilerek izlenir. Söz konusu ödeneklerden, idare için belirlenen tertipler dışında diğer tertiplere aktarma yapılamaz ve bu ödenekler ile nakit imkanlar başka amaçlarla kullanılamaz.

(2) İlgili iş için yapılacak giderler (idari giderler dahil) bu tertiplerden gerçekleştirilir. Ayrıca mevzuatına uygun olarak sözleşmesinde öngörülmesi ve karşılığı ödeneğin saklı tutulması kaydıyla yüklenicilere avans vermek suretiyle ön ödeme yapılabilir.

(3) Söz konusu ödeneklerden harcanmayan kısımlar (önceki yıldan devredenler dahil) Başkanlık tarafından ertesi yıl bütçesinin aynı tertiplerine devren ödenek kaydedilir.

İşlerde ve ödeneklerde değişildik yapılması

MADDE 9

(1) Başkanlıklar aracılığıyla yaptırılacak işler kapsamında; yüklenmeye girişilmediğinin, ihaleye çıkılmadığının, işlemlerin iptal edildiğinin ya da ödemelerin tamamlandığının ilgili Başkanlıkça bildirilmesi halinde, idare tarafından söz konusu işlerde ve bu işler için ayrılan ödeneklerde değişiklik yapılabilir.

(2) Bu kapsamda söz konusu iş için ayrılan ya da bu işlerden kalan ödenekler, idarelerce 4 üncü ve 5 inci maddede belirtilen esaslar çerçevesinde Başkanlıklar aracılığıyla yapacakları aynı veya başka bir iş için kullanılabilir. Ancak yılı yatırım programına ek yatırım cetvellerinde yer alan projelerde değişiklik yapılması sonucunu doğuran iş değişikliklerinde öncelikle yılı yatırım programında değişiklik yapılması zorunludur.

(3)Yapılacak iş karşılığı bir Başkanlığa transfer edilen kaynaklardan kalan tutarların bu maddede belirtilen esaslar çerçevesinde başka bir Başkanlık aracılığıyla yürütülecek işlerde kullanılmasına karar verilmesi durumunda, idarenin talebi üzerine söz konusu tutarlar ilgili Başkanlık tarafından tahakkuk işlemi ile diğer Başkanlığa transfer edilir.

(4) Başkanlıkça tamamlanan işlere ilişkin kalan tutarların aynı Başkanlık aracılığıyla yürütülecek başka işlerde kullanılmasına karar verilmesi durumunda ise bu tutarlar idare tarafından Başkanlığa yaptırılacak diğer işlere ilişkin ödemelerden mahsup edilir.

(5) Yapılacak iş karşılığı bir Başkanlığa transfer edilen kaynaklardan kalan tutarların bu Usul ve Esaslar kapsamında kullanılma imkanı kalmadığının ilgili idare tarafından bildirilmesi halinde söz konusu tutarlar Başkanlık tarafından tahakkuk suretiyle; genel bütçeli idareler için söz konusu idarenin merkez muhasebe birimi hesabına ödenir ve genel bütçeye gelir kaydedilir, diğer idareler için ise idarenin muhasebe birimi hesabına ödenir ve idare tarafından bütçesine gelir kaydedilir.

(6) İdarelerin söz konusu işler kapsamında kalan ödenekleri, Başkanlıklar aracılığıyla yapılacak işler dışında başka amaçlarla kullanılamaz.

Aranacak belgeler

MADDE 10

(1) İdarelerin Başkanlığa yapacakları kaynak transferi için düzenlenecek ödeme emri belgesine; harcama talimatı, ilgili mevzuatına göre yapılacak yardım işleri gibi hakedişe bağlı olmayan işlerde Bakan onayı, Başkanlığın idarelere yazdığı kaynak transferine ilişkin talep yazısı ile birlikte eklenir. Başkanlığın bu amaçla yapacağı harcamaların belgelendirilmesinde ise Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Sorumluluklar

MADDE 11

(1) İdareler; Başkanlıklar aracılığıyla yapacakları işlere ilişkin ödeneklerin ayrı tertiplerde izlenmesinden, bu ödeneklerden diğer tertiplere aktarma yapamamasından ve bu ödeneklerin başka amaçlarla kullanılmamasından, Başkanlıklara yapılacak iş karşılığı bildirilen ödeneklerin saklı tutulmasından, 6 ncı maddede belirtilen esaslar çerçevesinde kaynağın zamanında transfer edilmesinden sorumludur.

(2) Başkanlıklar; yapılacak iş karşılığı tahsis edilen kaynakların ilgili mevzuata uygun olarak etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli Önlemlerin alınmasından sorumludur.

(3) Bu maddede belirtilen hususlara riayet edilmemesinden doğacak her türlü hukuki ve mali sorumluluk ilgili İdareye veya Başkanlığa aittir.

Denetim

MADDE 12

(1) Bu Usul ve Esaslar kapsamında yapılan harcamalar Sayıştay denetimine tabidir.

(2) Bu Usul ve Esasların uygulanmasına ilişkin olarak Başkanlıkların denetimi ayrıca Bakanlıkça da yapılabilir.

Tereddütlerin giderilmesi

MADDE 13

(1) Bu Usul ve Esasların uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı müştereken yetkilidir.

GEÇİCİ MADDE 1

(1) 3152 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi gereğince, idare bütçelerine aktarılan, kaydedilen veya ertesi yıla devreden ödenekler, iller itibariyle Bakanlık tarafından idarelere bildirilen dağılım, girişilen yüklenmeler ve mevcut sözleşme, hükümlerine göre 6 ncı maddede belirtilen esaslar çerçevesinde kullanılır.

(2) Söz konusu ödenekler de 4 üncü madde kapsamında belirlenen tertiplerde izlenir, bu tertiplerden Başkanlıklar aracılığıyla yapılacak işler dışında diğer tertiplere aktarma yapılamaz ve bu ödenekler başka amaçlarla kullanılamaz.

(3) Bu kapsamda yürütülen işler ve bunlara ilişkin ödeneklerde değişiklik yapılması ile diğer hususlarda bu Usul ve Esaslar hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 14

(1) İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca müştereken hazırlanan ve Sayıştayın görüşü alınan bu Usul ve Esaslar, 30/12/2016 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15

(1) Bu Usul ve Esasları, Maliye Bakanı ve İçişleri Bakanı yürütür.