Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 8)

BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL ESASLAR

Amaç

MADDE 1

Bu Yönetmelik, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörlerinin çalışma usul ve esaslarını belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.

Kapsam

MADDE 2

Bu Yönetmelik, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörlerinin görev, yetki ve sorumlulukları, mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma ve yeterlik sınavları, hizmetin gerektirmesi halinde birim veya görev yeri itibarıyla yer değiştirme esasları ile çalışma usul ve esaslarına, denetim, araştırma, inceleme, soruşturma ve eğitim işlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Hukuki dayanak

MADDE 3

Bu Yönetmelik; 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 276 ve 508 inci maddeleri ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 24 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: İçişleri Bakanlığını,

b) Genel Müdür: İller İdaresi Genel Müdürünü,

c) Genel Müdürlük: İller İdaresi Genel Müdürlüğünü,

ç) Kontrolör: Mahalli İdareler Başkontrolörü, Mahalli İdareler Kontrolörü ve Mahalli İdareler Stajyer Kontrolörünü,

d) Eleme Sınavı: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavını (KPSS),

e) Giriş Sınavı: Mahalli İdareler Satjyer Kontrolörlüğüne giriş için yapılacak yazılı ve sözlü veya yalnızca sözlü sınavı,

f) Sınav Komisyonu: Giriş sınavını yapan komisyonu,

g) Meslekte geçirilen süre: Fiilen kontrolörlükte geçirilen süreyi,

ifade eder.

Kuruluş

MADDE 5

(...)

İKİNCİ BÖLÜM

Kontrolörlüğe Alınmada Usul ve Esaslar

Değişik: 29/5/2009 - 27242

Kontrolörlüğe giriş

Değişik kenar başlığı: 29/5/2009 - 27242

MADDE 6

Değişik madde: 29/5/2009 - 27242

Kontrolörlüğe, mahalli idareler stajyer kontrolörü olarak girilir. Mahalli idareler stajyer kontrolörlüğüne atanabilmek için 7 nci maddede belirtilen şartları taşımak, eleme ve giriş sınavını kazanmak şarttır.

Mahalli idareler stajyer kontrolörlüğü giriş sınavı, kadro ve ihtiyaç durumlarına göre Bakanlıkça uygun görülecek zamanlarda yazılı ve sözlü olarak iki aşamalı veya sözlü olarak tek aşamalı olarak yapılır.

Sınavın şekli, yeri ve tarihi, katılma şartları, müracaat tarihi ve yeri, atama yapılacak kadro sayısı, unvanı, alınacaklarda aranacak genel ve özel şartlar, KPSS taban puanı ve türü, istenilecek belgeler ve değerlendirme yöntemine ilişkin bilgiler ile diğer hususlar müracaat süresinin bitiminden en az 15 gün önce Resmî Gazete ile Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun ve Bakanlık resmi internet sitesinde ilan edilmek suretiyle duyurulur.

Sınavın iki aşamalı yapılması halinde; başvurular tamamlandıktan sonra, ilanda yer alan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) puan türüne göre en yüksek puandan başlamak üzere, ilan edilen boş kadro sayısının en fazla yirmi katı kadar aday puan sıralamasına tabi tutularak, ilanda belirtilen sayı kadar aday yazılı sınava girmeye hak kazanır. Sınava girmeye hak kazanan sonuncu aday ile aynı puana sahip diğer adaylar da giriş sınavına alınır.

Giriş sınavının yazılı ve sözlü olarak yapılması halinde yazılı sınava çağrılacak adayların sayısı, sınav duyurusunda belirtilen kadro sayısının yirmi katından fazla olamaz. KPSS puanı en yüksek olan adaydan başlamak üzere yapılan sıralama sonucunda son sıradaki aday ile eşit puana sahip adaylar da sınava çağrılır.

Giriş sınavının sözlü olarak yapılması halinde sınav duyurusunda belirtilen kadro sayısının en fazla dört katı kadar aday sınava çağrılır.

ŞARTLAR

Genel ve Özel Şartlar

Mahalli idareler stajyer kontrolörlüğü giriş sınavı şartları

MADDE 7

Değişik madde: 29/5/2009 - 27242

Mahalli idareler stajyer kontrolörlüğü giriş sınavına katılabilmek için;

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) fıkrasında sayılan şartları taşımak,

b) En az 4 yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki öğrenim kurumlarından birisini bitirmiş olmak,

c) Sınavın yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak,

ç) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan A grubu Kamu Personel Seçme Sınavında Bakanlıkça belirlenecek puan türü ve taban puanının üzerinde KPSS puanı almış olmak,

gerekir.

Sınav konuları

MADDE 8

Değişik madde: 29/5/2009 - 27242

Giriş sınavı tek aşamalı sözlü sınavı ya da iki aşamalı yazılı ve sözlü sınavı olarak aşağıda gösterilen konu gruplarından yapılır.

a) Türkçe, Kompozisyon.

b) Türk İnkılâp Tarihi.

c) Ekonomi;

1) Ekonomiye Giriş,

2) Makro Ekonomi,

3) Türkiye'nin Ekonomik yapısı.

ç) Hukuk;

1) Anayasa Hukuku,

2) İdare Hukuku, İdari Yargı, İdari Teşkilat,

3) Medeni Hukuk (Aile Hukuku ve Miras Hukuku hariç),

4) Borçlar Hukuku (Genel Esaslar),

5) Ceza Hukuku,

6) Ceza Muhakemeleri Usulü Hukuku.

d) Maliye;

1) Genel Maliye Teorisi ve Maliye Politikaları,

2) Kamu Gelirleri, Kamu Harcamaları,

3) Bütçe,

4) Vergi Usul Hukuku.

e) Muhasebe;

1) Genel Muhasebe,

2) Envanter ve Bilanço,

3) Bilanço Analizi ve Teknikleri.

f) Yabancı Dil;

1) İngilizce,

2) Almanca,

3) Fransızca,

dillerinden biri.

(...)

Mahalli idareler stajyer kontrolörlüğüne alınma

MADDE 9

Giriş sınav komisyonu, sınavların düzenlenmesi ve yürütülmesi, tutanaklar, değerlendirme, sınav sonuçlarının duyurulması ile ilgili hususlar aşağıdaki şekildedir:

a) Giriş sınav komisyonu: Yazılı ve/veya sözlü sınavı yürütecek sınav komisyonu Personel Genel Müdürlüğünün teklifi ve Bakan onayı ile Personel Genel Müdürünün veya Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında, İller İdaresi Genel Müdürü veya Genel Müdür Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı veya Yardımcısı ile kıdemli iki Başkontrolörün katılımı ile teşekkül eder. Aynı usulle yeteri kadar yedek üye belirlenebilir.

Sınav komisyonu; giriş sınavı ile ilgili iş ve işlemler ile giriş sınavının Bakanlıkça yapılması durumunda, sınav sorularının hazırlanması, sınav sonuçlarının ilanı, değerlendirilmesi ve yapılacak itirazların sonuçlandırılması ve bu konuya ilişkin işleri yürütür.

Sınavlarla ilgili iş ve işlemler Personel Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.

b) Sınavların yürütülmesi: Mahalli idareler stajyer kontrolörlüğü giriş sınavı yazılı ve sözlü olarak iki aşamalı veya sözlü olarak tek aşamalı yapılabilir. Yazılı ve sözlü sınav 8 inci maddede belirtilen konuları ihtiva eder. Yazılı sınav; ÖSYM veya Milli Eğitim Bakanlığına yaptırılabileceği gibi Bakanlık tarafından da yapılabilir.

Yazılı ve sözlü sınavlar Ankara'da yapılır.

c) Soruların hazırlanması: Yazılı sınavın sınav komisyonu tarafından yapılması halinde; sınav komisyonu, sınavı klasik veya test usullerinden birini veya her ikisini de kullanarak yapar. Bu durumda yazılı sınav soruları sınav komisyonunca hazırlanır. Hazırlanan sorular sınav komisyon üyeleri tarafından imzalandıktan sonra sorular ve cevapları ayrı zarfta olmak üzere mühürlenir ve sınav komisyon başkanına teslim edilir. Soru kağıtlarında sınav süresi ve her soruya verilecek not gösterilir.

ç) Yazılı sınavın yapılış şekli: Sınav, ilan olunan yerde ve saatte başlar. Sınava giren adaylar yanlarında sınav giriş belgesi ile bir kimlik belgesi bulundurmak ve istendiğinde sınav gözlemcilerine ibraz etmek zorundadırlar.

Sınava; içinde sınav soruları bulunan mühürlü zarfın sınava katılanların huzurunda açılmasından sonra, soruların adaylara dağıtılması veya yazdırılmasıyla başlanır. Sınavda, sınav komisyon başkanınca yeteri kadar gözlemci görevlendirilir.

Sınav başladıktan sonra sınav salonuna gelen adaylar, sınava kabul edilmezler.

Sınava kaç kişinin katıldığı ve kimlerin gelmediği belirlenerek, varsa sınav disiplinini bozucu davranışlar, kopya çekilmesi veya başkasının yerine sınava girilmesi gibi hususları içeren bir tutanak düzenlenir.

Sınav sonunda, toplanan cevap kâğıtları ve tutanaklar bir zarf içerisine konulur, zarf kapatılıp mühürlendikten ve sınav gözlemcilerince imzalandıktan sonra tutanakla sınav komisyon başkanına teslim edilir.

Yazılı sınavın ÖSYM veya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılması halinde; adaylar, Bakanlık ile sınavı gerçekleştirecek kurum arasında yapılacak protokol çerçevesinde yazılı sınava tabi tutulurlar. Bu durumda yazılı sınavın değerlendirmesi de sınavı gerçekleştiren kurumca yapılır.

d) Yazılı sınavın değerlendirilmesi: Yazılı sınavın sınav komisyonunca yapılması halinde, değerlendirme sınav komisyonunca yapılır. Her konu grubu için tam not 100’dür. Klasik yazılı sınavda; adayların her konu grubundan 50 puandan az olmamak üzere almış oldukları puanların aritmetik ortalaması alınır. Test usulü ile yapılan sınavlarda ise değerlendirme önceden hazırlanan cevap anahtarına göre yapılır. Yazılı sınavı başarmış sayılmak için, not ortalamasının 70‘ten aşağı olmaması gerekir. Yapılan değerlendirme sonucunda; en yüksek nottan başlamak üzere sıraya konulan yazılı sınav sonuçları, liste halinde düzenlenerek sınav komisyonunca imzalanır.

e) Yazılı sınav sonuçları, sınav bitimi tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde Bakanlıkça ilan edilir. Sözlü sınavın yeri, tarihi ve saati Bakanlık resmi internet adresinden adaylara duyurulur. Yazılı sınavın ÖSYM’ye veya MEB Ölçme ve Değerlendirme Merkezine yaptırılması durumunda ise sınav sonuçları bu kurumlarla yapılan protokol çerçevesinde adaylara duyurulur.

f) Sözlü sınavın yapılış şekli: Giriş sınavının yazılı ve sözlü olarak iki aşamalı yapılması halinde yazılı sınavı kazanan adaylar sözlü sınava çağrılır. Sözlü sınav, adaylara bildirilen yer, tarih ve saatte başlar. Adaylar yazılı sınavı kazanma sırasına göre sözlü sınava alınırlar.

Giriş sınavının sözlü olarak tek aşamalı yapılması halinde; KPSS puanı en yüksek olan adaydan başlamak üzere boş kadro sayısının en fazla dört katı kadar aday sözlü sınava alınır. Sözlü sınavın yeri, tarihi ve saati sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylara sınav komisyonu tarafından en az 15 gün önce Bakanlık resmi internet adresinde duyurulur. Ayrıca adaylara yazılı olarak bildirimde bulunulmaz.

g) Sözlü sınavın değerlendirilmesi: Sözlü sınavda adaylara, sınav komisyonu başkan ve üyelerinin her biri tarafından ayrı ayrı 100 üzerinden puan verilir. Verilen bu puanların aritmetik ortalaması sözlü sınav notunu teşkil eder. Sınav komisyonu sözlü sınav sonuçlarını bir tutanağa bağlar. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için alınan notun 70’ten aşağı olmaması gerekir. Sınav komisyonu tarafından her aday için alınan aritmetik ortalamalar en yüksek puandan başlamak üzere sıralanarak sözlü sınavı başarı listesi oluşturulur.

Sözlü sınav adayların;

a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,

yönlerinden değerlendirilerek, ayrı ayrı puan verilmek suretiyle gerçekleştirilir. Adaylar, kurul tarafından birinci fıkranın (a) bendi için elli puan, (b) ila (e) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için onar puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için, komisyon başkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır.

ğ) Kesin başarı listesi: Giriş sınavı yazılı ve sözlü olarak iki aşamalı yapıldığı takdirde; yazılı ve sözlü sınavda alınan puanların aritmetik ortalaması tespit edilerek sınav komisyonunca en yüksek puandan başlamak üzere kesin başarı listesi oluşturulur ve Personel Genel Müdürlüğüne bildirilir. Her iki aşamada da alınan puanın 70’ten az olmaması şarttır. Bu sıralamaya tabi tutulanların puanlarının eşit olması halinde, yazılı sınav puanı yüksek olana öncelik tanınır.

Giriş sınavının sözlü olarak tek aşamalı yapılması halinde; sınav komisyonu tarafından verilen puanların aritmetik ortalaması en yüksek puandan başlamak üzere sıralanarak giriş sınavı kesin başarı listesi oluşturulur. Kesin başarı puanı, sözlü sınavda alınan nottur. Başarı puanının eşitliği halinde; KPSS puanı yüksek olan adaya sıralamada öncelik verilir.

h) Sınav sonuçlarının duyurulması: Sınavı kazananlar, kesin başarı puanı en yüksek olan adaydan başlanmak suretiyle asıl ve yeteri kadar yedek olmak üzere açıklanır ve Bakanlık resmi internet sitesinde adaylara duyurulur. Ayrıca, bu durum kazanan adaylara yazılı olarak bildirilir.

ı) İtiraz: Sözlü sınava elektronik ortamda başvuruda bulunan adaylara ait kesin olmayan değerlendirme sonuç listelerine itirazlar, listelerin ilanından itibaren 3 iş günü içinde sınav komisyonuna yapılır. Adayların itirazları, giriş sınav komisyonuna itiraz edilen hususların belgelendirilmesi şartı ile kabul edilir. Bu itirazlar, sınav komisyonu tarafından itiraz dilekçesinin alındığı tarihten itibaren en geç 5 iş günü içinde incelenir. İnceleme sonucunu müteakip kesin değerlendirme sonuç listeleri Bakanlık resmi internet sitesinde ilan edilir. İlgili adaylara ayrıca herhangi bir bildirimde bulunulmaz.

Sözlü sınav sonuçlarına ait kesin olmayan başarı listelerine itirazlar, listelerin ilanından itibaren 3 iş günü içinde sınav komisyonuna yapılır. Adayların itirazları, giriş sınav komisyonuna itiraz edilen hususların belgelendirilmesi şartı ile kabul edilir. Bu itirazlar, sınav komisyonu tarafından itiraz dilekçesinin alındığı tarihten itibaren en geç 5 iş günü içinde incelenir. Sonuç itiraz eden adaylara yazı ile bildirilir.

STAJYERLİK

Stajyer kontrolörlüğe atanma

MADDE 10

Giriş sınavını kazananlar başarı listesindeki not sırasına ve boş kadro sayısına göre Genel Müdürün teklifi ve Bakanlık onayı ile mahalli idareler stajyer kontrolörü olarak atanırlar.

Stajyerlik döneminde deneme ve yetiştirme

MADDE 11

Stajyer Kontrolörlüğe atananlar üç yıl süre ile mülkiye müfettişleri, başkontrolör ve kontrolörlerin refakatinde stajyerlik süresi geçirirler. Mülkiye müfettişleri, başkontrolör ve kontrolörler, yanlarında çalışan stajyer kontrolörlerin yeterlilik durumunu gösterir rapor düzenlerler.

Bir yıllık stajyerlik dönemini başarı ile tamamlayan stajyer kontrolöre, yanında çalıştıkları mülkiye müfettişi ve kontrolörlerin görüşleri de alınarak Bakanlıkça re’sen teftiş, inceleme, araştırma ve soruşturma yetkisi verilebilir.

Mahalli İdareler Stajyer Kontrolörlerine araştırma yeteneğini geliştirme ve detaylı bilgi sahibi olmaları için Genel Müdürlükçe belirlenecek konularda tez hazırlattırılır. Tezlerin yetişme döneminin bitiminden iki ay önce Genel Müdürlüğe verilmesi gerekir. Tezler, bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen usul ve esaslara göre oluşturulacak Tez Değerlendirme Komisyonunca değerlendirilir. Mahalli İdareler Stajyer Kontrolörleri tarafından Komisyon huzurunda tezleri savunulur. Komisyon üyelerinin her biri, tez savunmasının ardından teze ilişkin puanlamasını yapar. Yüz tam puan üzerinden yapılacak değerlendirmede, verilen notların aritmetik ortalaması en az yetmiş puan olan tez, başarılı kabul edilir. Komisyon, her bir üyenin vermiş olduğu puanları ve tezin başarılı veya yetersiz sayılma nedenlerini içeren bir değerlendirme raporu hazırlar.

Mahalli İdareler Stajyer Kontrolörü, tezinin yetersiz bulunması halinde, başarısız olma gerekçesinin yer aldığı Komisyonun değerlendirme raporunu dikkate almak suretiyle altı aydan fazla olmamak üzere verilen süre içinde yeniden bir tez hazırlamak veya aynı tezi düzelterek sunmak zorundadır.

Süresi içinde tezlerini sunmayan veya tezleri kabul edilmeyenlere tezlerini sunmaları veya yeni bir tez hazırlamaları için bir defaya mahsus olmak üzere altı ayı aşmamak üzere ilave süre verilir. Verilen ilave süre içerisinde tezlerini sunmayan veya yeni bir tez hazırlamayanlar hakkında 15 inci madde hükümleri uygulanır.

Yeterlik sınavı

MADDE 12

Değişik madde: 16/6/2004 - 25494

Stajyer kontrolörler üçüncü yılın sonunda mesleki konularda sözlü olarak bir yeterlik sınavına tabi tutulurlar.

Sınav komisyonunda, sınavdaki başarı derecesi ile çalışkanlığı, verimliliği, becerisi, tutum ve davranışları, kişiliği birlikte değerlendirilerek stajyer kontrolörlerin başarı veya başarısızlıkları tesbit edilir.

Yeterlik Sınav komisyonu

MADDE 13

(1) Stajyer kontrolörlerin yeterlik sınavı, bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen usul ve esaslara göre oluşturulacak komisyonca gerçekleştirilir.

Stajyerlik süresi içinde göreve son vermek

Değişik kenar başlığı :RG-16/06/2004-25494

MADDE 14

Değişik madde :RG-16/06/2004-25494

Stajyer kontrolörlerden, mesleğin gerektirdiği karakter ve nitelikler ile bağdaşmayacak durum ve davranışları tespit edilenler, Genel Müdürün teklifi ve Bakan’ın onayı ile yeterlik sınavı beklenmeksizin Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında durumlarına uygun bir göreve atanırlar.

Stajyerlik süresi sonunda başarısızlık

Değişik kenar başlığı :RG-16/06/2004-25494

MADDE 15

Değişik madde :RG-16/06/2004-25494

Stajyerlik süresi sonunda yapılan yeterlik sınavlarında başarı gösteremeyen veya haklı bir sebebe dayanmaksızın bu sınava girmeyen stajyer kontrolörler, Genel Müdürün teklifi ve Bakanın onayı ile Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında durumlarına ve derecelerine uygun bir göreve atanırlar.

ATAMA

Kontrolörlüğe atanma

MADDE 16

Yeterlik sınavında başarı gösterenler Genel Müdürün teklifi ve Bakanlık onayı ile kontrolörlüğe atanırlar.

Mesleki kıdem ve sınıflandırma

MADDE 17

Kontrolörlükte meslek kıdemi esastır. Kontrolörlüğe atananlar kıdem sırasına göre meslek tablosuna kaydedilirler.

Kontrolörlerin kıdem sırasında esas, stajyer kontrolörlüğe başlama tarihleri ile meslekte geçirilen süreler ve yeterlik sınavlarında kazanılan derecelerdir. Meslekte geçen hizmet süresi, ilgilinin bu meslekte fiilen ifa ettiği görev süresidir. Bu meslekteyken askerlikte ya da başka kuruluşlarda veya birimlerde geçirilmiş olan süreler meslekte geçirilen hizmet süresi olarak alınmaz.

Kontrolörlerin kıdem sıralaması, stajyer kontrolör olarak göreve başladıkları tarihler esas alınarak meslekte geçirilen süreye göre yapılır. Meslekte geçirilen sürenin eşitliği halinde kontrolörler, yeterlik sınavındaki başarı derecelerine göre sıralanırlar.

Sosyal hak ve imkanlardan yararlanmada, kıdem tablosu esas alınır.

Stajyerlik süresi dahil, kontrolörlükte 10 yıl çalışanlar Başkontrolör unvanını alırlar. Bu unvanın alınmasında başarılı olma şartı aranır.

Kontrolörlükten başka göreve atanma ve geri dönüş

Değişik kenar başlığı: 16/6/2004 - 25494

MADDE 18

(...)

Kontrolörlerin hal ve hareketlerinde kontrolörlükle bağdaşmayacak durumları, Mülkiye Müfettişleri veya Kontrolörlerce yapılacak inceleme veya soruşturma sonucunda tespit edilenler Bakanlık birimlerindeki diğer görevlere atanabilirler.

(...)

(...)

Kontrolörlük mesleğinden; çekilmek veya başka kamu görevlerine atanmak suretiyle ayrılanlar; boş kadro bulunduğu, meslekten ayrı kaldıkları süre içindeki sicillerinin olumlu olduğu ve kontrolörlük mesleği şeref ve onurunu zedeleyici bir harekette bulunmadıkları anlaşıldığı takdirde ve Bakan’ın uygun görmesi üzerine bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesindeki usulle yeniden Kontrolörlüğe atanabilirler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

KONTROLÖRLERİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

Görev alanı

MADDE 19

Mahalli idarelerle, bunlara bağlı ve bunların kurdukları veya özel kanunlarla, Belediye Kanunu veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş birlik, işletme, müessese ve teşebbüsler kontrolörlerin görev alanı içindedir.

Mülki İdare Amirliği Hizmetleri sınıfından olanların başkanı bulundukları mahalli idarelerin tarh, tahakkuk ve tahsilat dışındaki iş ve işlemlerde kontrolörler, teftiş, inceleme ve soruşturma yapamazlar.

Görevler

MADDE 20

Kontrolörler , teftiş, denetleme, araştırma, inceleme ve soruşturmalarını Bakan adına yaparlar. Kontrolörler;

A. Bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen görev alanı içinde yıllık normal teftişler ile iş, işlem ve personel hakkında araştırma, inceleme ve soruşturma yapmak,

B. Mülki idare amirlerinin başkanı bulunduğu mahalli idarelerin tarh, tahakkuk ve tahsilat işlemlerini teftiş ve denetlemeye tabi tutmak

C. Teftişini yaptıkları birimlerin genel yönetim durumları, mevzuatın uygulanması, memur ve halkla münasebetler konularında inceleme araştırma yapmak, düşünce ve tavsiyelerini raporla bildirmek,

D. Eylem ve işlemlerini teftiş ettikleri memurlar hakkında edindikleri bilgi ve kanaatlerine göre kısa ve açık birer gizli rapor düzenlemek ve ilgili mahalli idarenin yürütme organına vermek,

E. Teftişe tabi bütün birimlerin çalışma alanlarına giren konuları yurt içinde ve dışında müstakilen veya mülkiye müfettişleri ile birlikte incelemek ve araştırmak,

F. Kurulmalarına karar verilen yeni belediyelerin hizmete geçiş için zorunlu muhasebe kayıtlarını başlatmak ve diğer hazırlık işlerinde yardımcı olmak,

G.

H. İhtiyaca göre Bakanlığın diğer birim ve işlerini teftiş etmek ve denetlemek,

İşlerinde Bakanlıkça görevlendirilirler.

Yetki ve sorumlulukları

MADDE 21

Kontrolörler

A. Kontrolörler mevzuatta öngörülen yetkilerini tam olarak kullanmaktan, görevlerini noksansız ve zamanında yerine getirmekten mevzuat çerçevesinde sorumludurlar,

B. Gerekli gördükleri her türlü defterlerle, kayıt, belge, bilgilerin ilgili dairelerden istemek görmek ve bunların örneklerini, herhangi bir yolsuzluğun sübut delillerini teşkil edenlerinde asıllarını almak, (asılları alınan belgelerin kontrolör tarafından onaylı örneği dairesine verilir.)

C. Birimlerin kasa, anbar ve dolaplarını saymak, incelemek ve gerekirse mühür altına almak,

D. Bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde sayılan kuruluşların Mülki İdare Amirliği Sınıfı dışındaki amir ve memurları hakkında İçişleri Bakanlığının izni ile soruşturma yapmak ve bunlardan görevi başında kalmalarında sakınca görülenlerin görevden uzaklaştırılmaları  için yetkili mercilere teklifte bulunmak,

E. Görevleri ile ilgili konularda gerek bulundukları yerlerdeki gerek bu yerlerin dışında bulunan resmi ve özel bütün kuruluş, makam ve şahıslarla yazışma yapmak,(İçişleri Bakanlığına bağlı merkez daireleri, diğer Bakanlıklar ve bunlara bağlı merkez daireleri ile Genel Müdürlük aracılığı ile yazışma yapılır.)

Yetkilerine sahiptirler.

7/5/2020 tarihli ve 31120 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan değişiklikle Yönetmeliğin 21 inci maddesine (A) bendi eklenmiş, diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

Kontrolörlerin yapamıyacakları işler

MADDE 22

Kontrolörler;

A. Bulundukları yerlerde, görev ve sıfatlarının gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunamazlar.

B. Teftiş, inceleme ve araştırma ile görevli oldukları daire ve kurumlarda görevlilerin yürütme işlerine karışamazlar.

C. İncelemek için el koydukları defterler ve kağıtlar üzerinde  düzeltme yapamazlar veya bunlara yazı yazamazlar.( Belirli bir döneme ait işlemlerin teftiş edildiğini gösteren ve kontrolör tarafından tarih ve imza koymak suretiyle yapılabilecek işaretler bu yasağın dışındadır.)

D. Teftiş edecekleri yerleri ve yapacakları işleri başkalarına bildiremezler.

E. Görevlerinden dolayı duydukları ve öğrendikleri gizli hususlarla yaptıkları soruşturmanın safahatını açıklayamazlar.

F. Teftiş, inceleme, ve soruşturma ile  görevli bulundukları sırada doğrudan doğruya veya dolaylı olarak soruşturma ve teftişle ilgili memur ve şahısların hizmet ve ikramlarını kabul edemezler, bunlarla alış- veriş’ te bulunamazlar, borç para alıp veremezler.

7/5/2020 tarihli ve 31120 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan değişiklikle Yönetmeliğin 22 nci maddesine (A) bendi eklenmiş, diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

A- GENEL ESASLAR

Yıllık normal teftiş programları

MADDE 23

Yıllık normal teftiş programları Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Genel Müdürlükçe müştereken hazırlanarak İçişleri Bakanının onayına sunulur.

Bu programların düzenlenmesinde teftişe tabi daireler ve kurumların yılda bir teftişi asıldır. Gerekli görülen hallerde bu süre değiştirilebilir.

Teftiş programlarında kurumların hangi kontrolörler tarafından teftiş edileceği ve teftişe hangi tarihte başlanacağı belirtilir ve program kontrolörlere duyurulur.

Oturma merkezleri ve diğer iller teftişleri

MADDE 24

Yıllık Normal Teftiş Programları;

A- Oturma merkezleri teftişleri,

B- Diğer iller teftişleri

Olmak üzere iki kısımda uygulanır. Oturma merkezleri teftişlerinin, diğer illerdeki teftişlerini bitiren kontrolörler tarafından yapılması asıldır.

Teftişin süre yönünden kapsamı

MADDE 25

Teftişler;

A- Mali birimlerde, önceki teftişin bittiği tarihten içinde bulunulan mali yılın başına kadar,

B- Diğer birimlerde, önceki teftişin bittiği tarihten yeni teftişin sonuna kadar,

C- Yeni kurulan birimlerde, kuruluş tarihinden başlamak üzere yukarıdaki bendlerde belirtilen tarihlere kadar,

Geçen süreleri kapsar.

Uzun süreden beri teftiş edilmemiş birimlerin teftişinde, teftişin süre bakımından kapsamı, verilen emirde belirtilir.

Teftiş sırasında suç tesbit edildiği ve aynı suçun geçmiş yıllarda da işlendiğinden şüphe olunduğu takdirde bu sürelere bağlı kalınmaksızın geçmiş yıllar işlemleri de teftiş edilir.

Oturma merkezlerinin tesbiti

MADDE 26

Oturma merkezleri Genel Müdürün teklifi ve Bakanın onayı ile tesbit edilir.

Kontrolörlerin oturma merkezlerinin tesbiti

MADDE 27

Her Kontrolörün oturma merkezi Genel Müdürün teklifi ve Bakanlık Makamının onayı ile tesbit edilir.

İnceleme-Soruşturma işlerinde çalışacak kontrolörler

MADDE 28

Gerektiğinde özel teftiş, inceleme ve soruşturma, yurt içinde inceleme ve araştırma işlerinde görevlendirilecek kontrolörler yıllık normal teftiş programlarının düzenlenmesinden önce Genel Müdürlükçe seçilirler.

Normal teftişle görevli kontrolörlere Bakanlıkça gerekli görülen hallerde özel teftiş, inceleme ve soruşturma görevleri verilebilir.

Genel Müdüre Yardım işlerinde görevlendirilecek kontrolörler

MADDE 29

Mülga madde: RG-19/01/1994-21823

(...)

Kontrolörlerin görev yerlerinin değiştirilmesi

MADDE 30

Yönetmeliğin 23, 28 inci maddelerine göre görevlendirilen kontrolörlerin görevleri ve görev yerleri gerekli görülen hallerde görevlendirilmelerindeki usule göre her zaman değiştirilebilir.

Genel Müdüre Yardım İşlerinde Görevlendirilen Kontrolörlerin Görevleri

MADDE 31

Mülga madde: RG-19/01/1994-21823

(...)

Kontrolörlerin çalışmalarının takip edilmesi

MADDE 32

Teftiş Kurulu Başkanı ve Genel Müdür gerekli görülen hallerde kontrolörlerin çalışmalarını görev yerlerinde takip edebilir, bu çalışmalar mülkiye müfettişlerine de takip ettirebilir.

Teftiş, inceleme, araştırma ve soruşturma onaylarının alınması

MADDE 33

Yıllık normal teftişler dışında mahalli idareler kontrolörlerine yaptırılacak teftiş, inceleme, araştırma ve soruşturmaya ilişkin Bakan onayı alma işlemleri Genel Müdürlükçe yapılır.

B   TEFTİŞE DAİR ESASLAR

Teftiş konuları

MADDE 34

Teftiş konuları bu yönetmeliğin 17 nci maddesinde sayılan teftiş birimlerine kanun, (…)  yönetmelik, Cumhurbaşkanı kararları ve genel emirlerle verilen görevlerle, bunların amir ve memurlarının genel iş ve yürütümleri ve başkanlık ettikleri komisyonların her türlü karar ve işlemleridir.

Grup teftişlerinin düzenlenmesi

MADDE 35

Yıllık normal teftiş programları bir başkan ve yeteri kadar kontrolörden kurulacak teftiş gruplarınca veya grup esasına bağlı kalınmadan görevlendirilecek kontrolörlerce uygulanır.

Ancak, görev mıntıkasında görevli mülkiye müfettişi bulunması halinde grup başkanlığı görevi mülkiye müfettişi tarafından yürütülür.

Kontrolörler oturma merkezleri dışındaki il, ilçe ve belde belediyelerinde bulunan birimlerin teftişinde 6 ayı geçmemek üzere çalıştırılabilirler. Ancak, verilmiş olan teftiş programının bitirilmesi şarttır.

Teftiş programı dışında kontrolörlere verilecek özel teftiş, inceleme ve soruşturma, inceleme ve araştırma görevleri ile ilgili olarak oturma merkezi dışında geçecek süreler 6 aylık süreye dahil edilmez.

İl merkezindeki birimlerin teftişi

MADDE 36

Görev verildiğinde, il merkezindeki birimlerin teftiş programı genel teftiş programında gösterilmemişse grup başkanı tarafından düzenlenerek ilgili kontrolöre duyurulur ve Genel Müdürlüğe bildirilir. Bu programların bütün birimlerin teftişleri aynı zamanda bitirilecek şekilde düzenlenmesi asıldır.

Gerektiğinde il merkezindeki birimlerin teftiş programı Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlükçe müştereken düzenlenebilir.

İlçe teftişlerini bitiren kontrolör İl merkezinde kendisine verilen işleri tamamladıktan sonra grup başkanının belirteceği şekilde programını bitirememiş kontrolöre yardım eder.

Bir ilin teftiş programı bitirilmeden diğer ilin teftişine başlanamaz.

Teftiş süreleri

MADDE 37

Belde belediyelerinin birim sayısı ve iş hacmine göre bir kontrolör tarafından en az 5, en çok 10 günde teftiş edilmesi asıldır. Küçük belediyelerin teftişinde bu süre 7-20, büyük ilçe belediyelerinde ise 20-30 gündür.

Bu sürelerin yetmeyeceği anlaşılırsa durum gerekçesi ile birlikte Genel Müdüre ve grup başkanına bildirilir.

Grup Başkanının görev ve yetkileri

MADDE 38

Grup başkanı grubun temsilcisidir. Bu sıfatla;

A- Gruptaki kontrolörlerle sürekli şekilde temas kurar, gerektiğinde toplantılar yaparak çalışmaları düzenler, kanun, tüzük, yönetmelik ve genel emirlerin uygulanmasında ve anlaşılmasında birliği sağlar.

B- Kontrolörlerin çalışmalarını, teftiş rapor ve layihalarını yerinde ve süresinde düzenleyip ilgililere verilmesini takip eder, genel davranışları ile ilgilenerek gerekirse Genel Müdürlüğe bilgi verir.

C- Grup başkanı mülkiye müfettişi olduğu takdirde, durum Teftiş Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Genel Müdürlüğe intikal ettirilir.

C) ÖZEL TEFTİŞE DAİR ESASLAR

Tanımlama

MADDE 39

Özel teftişler yıllık normal teftiş programları dışında yapılan teftişlerdir. Özel teftişler Genel Müdürce görevlendirilecek kontrolöre yaptırılır.

Bu teftişler;

A- Bakanın re’sen yazılı veya sözlü emri,

B- Bakanlık merkez kuruluşuna dahil veya bağlı dairelerle il valilerinin istemesi ve Bakanın emri,

C- Yıllık normal teftiş sonuçlarının denetlenmesi amacıyla Genel Müdürün istemesi ve Bakanın onayı,

İle yapılır.

Özel teftişin süre ve birimler yönünden kapsamı

MADDE 40

Özel teftiş emrinde teftiş edilecek birimlerle, servisler ve teftişin süre bakımından kapsamı açıkça belirtilir.

Özel teftiş görevi birden çok kontrolöre verilmiş ise, bu yönetmeliğin grup teftişlerine dair hükümleri uygulanır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

TEFTİŞE DAİR İŞLEMLER

İlk işlemler

MADDE 41

Görev emrinde mali denetim öngörülmüşse, kontrolörler; veznesi, kasası, kıymetli evrakı ve ambarı bulunan birimlerin kasalarını, kıymetli evraklarını ve gerekli gördükleri halde ambarlarını sayarak işe başlarlar.

Aynı gün içinde hesapların incelenmesi veya sayımların yapılması mümkün olmadığı yada bitirilemediği taktirde kasa ve ambar, kontrolör tarafından mühürlenir, bunlarla ilgili belge ve kayıtlara el konularak saklanır. Ertesi günü işe devam olunur. Sayım ve inceleme sonuçları bir tutanakla tespit olunur.

Mali birimlere öncelik verilmesi

MADDE 42

Teftişlerde mali birimlerin teftişine öncelik verilir.

Önceki teftiş sonuçlarının araştırılması

MADDE 43

Teftişe başlanırken ilkin önceki teftişteki tenkit ve tavsiyelerin ne ölçüde yerine getirildiği araştırılır. O tarihe kadar tamamlanmayan veya düzeltilmeyen konular teftiş rapor ve layihalarında belirtilir. Ayrıca ilgili memurların açıklamaları yerinde ve yeter görülmediği takdirde konuların önemine göre sorumluları hakkında usulüne uygun olarak soruşturma yapılır.

Teftişin memurun huzuru ile yapılması

MADDE 44

Teftişin hizmetin aksatılmaksızın ilgili memurun huzuru ile yapılması asıldır.

Kontrolörler yararlı görürlerse teftiş başlamadan önce meselelerin tespiti ve teftiş bittikten sonra da teftiş sonuçlarının değerlendirilmesi yönünden ilgili memurlarla toplantı yapabilirler.

Teftiş layiha ve raporları

MADDE 45

Teftiş layiha ve raporları kısa, açık, teftiş edilen birimin hizmet kalitesine, verimine ve etkenliğine dair konularla bunların çözümlenmesine yarayacak tedbirleri kapsayacak şekilde düzenlenir. Önemli olmayan şekle dair hususlar memura sözlü olarak açıklanır.

Teftiş sırasında yapılan soruşturma

MADDE 46

Teftiş sırasında, kontrolör tarafından tespit olunan veya ihbar ve şikayet üzerine el konulan soruşturma konuları ile yapılmakta olan idari, cezai, inzibati ve hukuki kovuşturma işlemleri teftiş layiha ve raporlarında belirtilir.

Kontrolörler, teftişleri sırasında ortaya çıkarttıkları veya ihbar ve şikayet yoluyla el koydukları inceleme ve soruşturma konularını ve ilgili memurun kimliğini Bakanlığa ( Genel Müdürlüğe) ve grup başkanlığına bildirirler.

Grup başkanları kendilerine verilen veya gönderilen ihbar ve şikayet yazılarını ilgili birim veya servisi teftiş eden kontrolöre verirler ve Bakanlığa ( Genel Müdürlük) de bildirirler.

Teftiş sonuçlarına göre ilgili memurlar hakkındaki takdir, ödül ve ceza istekleri için ayrı rapor düzenlenebilir.

Zamanaşımı hali

MADDE 47

Teftiş sırasında zamanaşımı yada hakkın düşmesinden dolayı idareye zarar vereceği tespit olunan konular teftişin sonu beklenmeksizin bir raporla takiple yükümlü makama bildirilir ve raporun iki örneği de İçişleri Bakanlığına gönderilir. Ayrıca bu durum teftiş layiha ve raporlarında belirtilir.

Teftiş rapor ve layihalarının düzenlenmesi

MADDE 48

Kontrolörler mecburiyet olmadıkça layiha ve raporlarını yerinde düzenleyerek ilgili memur ve makamlara verirler.

Layiha ve raporların ne yolda işleme tabi tutulacağı son maddelerinde açıklanır.

Mülkiye Müfettişleri ile birlikte görev verilmesi

MADDE 49

Mülkiye müfettişleri ile kontrolörler müşterek teftiş görevi verilmesi halinde grup başkanı olan müfettişin yapmış olduğu görev dağıtımına göre birimlerle ilgili teftişi yapanlar layiha ve raporda ayrı ayrı belirtilir.

Teftiş layihalarının cevaplandırılması

MADDE 50

Teftiş layihasını alan memur tenkit ve tavsiyeler hakkındaki açıklama ve düşüncelerini layihanın özel yerinde madde sırasına göre yazarak imzalar. Memur layihayı cevaplandırdıktan sonra birinci ve varsa ikinci derece amirleri ile, ilgisine göre (…) kaymakam ve vali de görüş ve düşüncelerini layihanın özel yerlerine yazarlar.

Cevaplama süresi, layihanın verildiği günden itibaren yedi gündür.

Eylem ve işlemleri teftiş edilen memur layihalarının süresinde cevaplandırılmasını ve iki nüshasının kontrolöre gönderilmesini sağlar.

Cevaplandırılmış layihaları alan kontrolör, ileri sürülen görüş ve düşünceleri inceleyerek bunlar hakkındaki son düşüncelerini layihanın özel yerlerine yazdıktan sonra bir nüshası Teftiş Kurulu Başkanlığına verilmek üzere iki nüsha olarak Genel Müdürlüğe gönderir.

Teftiş rapor ve layihalarının incelenmesi

MADDE 51

Genel Müdürlüğe gelen rapor ve layihalar Genel Müdürlükçe incelenip, rapor ve layihalardaki tenkit ve tavsiyeler uyulmayan hallerde durum gerekçeli olarak kontrolöre bildirilir. Ve bu yazının bir örneği de rapor ve layiha ile birlikte ilgili mahalli idare birimine gönderilir.

Mülkiye müfettişleri ile birlikte yapılan teftişlerde düzenlenen layiha ve raporların incelenmesi Teftiş Kurulu Başkanlığında yapılarak Genel Müdürlüğe sonuç intikal ettirilir.

Teftiş raporu ve layihalarının merkezde değerlendirilmesi

MADDE 52

Teftiş rapor ve layihaları incelenerek kontrolörün tenkit ve tavsiyelerine uygun görülenlerin yerine getirilmeleri, birimlerine bildirilir. Sorumlu memurlar bu bildiriden itibaren bir ay içinde hata ve noksanlıklarını düzeltmek ve tamamlamakla, birim amirleri ile mahalli mülki amirlerde teftiş sonuçlarının yerine getirilmesini sağlamakla mükelleftirler.

Teftiş rapor ve layihaları, kontrolörlerin değerlendirilmeleri de göz önünde bulundurulur.

Teftiş sonuçlarından bakanlığa bilgi verilmesi

MADDE 53

Valilikler teftiş layiha ve raporlardaki tenkit ve tavsiyelerin yerine getirilmesini sağlayarak kesin sonuçtan Bakanlığa bilgi verirler.

Teftiş rapor ve layihalarının birimlerde saklanması

MADDE 54

Teftiş rapor ve layihaları Bakanlık ve diğer mercilerden verilen bunlarla ilgili emir ve yazılarla birlikte işleme tabi tutularak ilgili birimlerce özel dosyasında saklanır.

Teftiş defteri ve işlemleri

MADDE 55

Her teftiş biriminde ve gerekli hallerde servislerinde Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğünün 55 inci maddesinde tanımlanan birer “Teftiş Defteri” bulunur.

Bu defterin her sayfası numaralı ve mühürlü olacak ve son sayfaya yaprak adedi yazılarak mühür ve imza ile tasdik olunacaktır.

Kontrolörler teftişe başlayıp bitirdikleri tarihleri, hangi işleri teftiş ettiklerini, düzenledikleri teftiş layiha veya raporunun tarih ve sayısının, teftiş edilen memurun görevini, adını ve soyadını bu deftere yazarak imzalarlar. Teftişle ilgili olarak Bakanlıktan gönderilen emir ve genelgelerin tarih ve sayıları ile özetleri de işlem ve eylemleri teftiş olunan amir veya memur tarafından söz konusu defterlerin özel bölümüne yazılarak imzalanır.

Görevden ayrılan memur teftiş defterine 52 nci maddede söz edilen teftiş dosyası ile birlikte yeni gelen memura devretmekle, yeni giren memurda bu defter ve dosyayı isteyip almakla mükelleftir.

Gizli Sicil Notu

MADDE 56

(...)

Personel mükellefiyeti

MADDE 57

Teftiş inceleme, araştırma ve soruşturma işleri ile ilgili personel,

A-  Saklamakla ve yönetmekle görevli oldukları her türlü değerlerle iş ve işlemlere dair açık ve gizli bütün belge, bilgi, kayıt ve defterlerin istendiğinde görevli kontrolöre göstermek,

B- Kontrolörün sorularını cevaplandırmak, sayma, tesbit etme ve inceleme işlerine yardım etmek,

İle mükelleftirler.

Bu mükellefiyetlerini hiçbir sebeple geciktiremezler. Kontrolörün teftişe başlamasından itibaren teftişe tabi memurlar kendi servislerinin teftişi bitinceye kadar yıllık izin kullanamazlar. İzin vermeye yetkili merciler bu hususu dikkate almak mecburiyetindedirler.

ALTINCI BÖLÜM

İNCELEME VE ARAŞTIRMA

İnceleme ve araştırma konuları

MADDE 58

Kontrolörler görev alanlarına giren konularda ve kuruluşlarda inceleme ve araştırma yapmak üzere Genel Müdürlükçe görevlendirilebilirler.

Kontrolörler teftişleri sırasında görev alanlarına giren konuları inceleyip araştırabilecekleri gibi, bu konularda özel araştırma yapılması için Genel Müdürlüğe teklifte bulunabilirler.

İnceleme ve araştırma raporu

MADDE 59

İnceleme ve araştırma sonuçları bir raporla Genel Müdürlüğe bildirilir.

Bu raporların birer nüshası yürütmeyle ilgili birime Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığınca gönderilir. Raporların uygulanmasından alınan sonuçlar yürütme ile ilgili birim tarafından Genel Müdürlüğe bildirilir.

İnceleme raporları

MADDE 60

Kontrolörler teftişe tabi bütün birimlerin hizmet ve çalışmaları ile ilgili alanlarda ve bu birimlerde mevzuatın uygulanışında bir konunun eleştirilmesini gerekli gördükleri taktirde düşüncelerini Genel Müdürlüğe bildirmek için inceleme raporu düzenlerler. Genel Müdürlük kontrolörün düşünce ve tavsiyelerine katılmamışsa durumu kontrolöre bildirir.

Raporların yayınlanması

MADDE 61

İnceleme ve araştırma raporlarından Bakanlıkça uygun görülenler yayınlanır.

Hizmet içi eğitimde görev almak

MADDE 62

Kontrolörler teftiş sırasında eylem ve işlemlerinin teftiş ettikleri memurların eğitimlerine ağırlık vermekle birlikte teftişe tabi bütün birimlerin görevlerinin hizmet içi eğitimleri amacıyla düzenlenecek programların hazırlanmasına ve uygulanmasına katılırlar.

YEDİNCİ BÖLÜM

MÜLKİYE MÜFETTİŞLERİ İLE MÜNASEBETLER

Kontrolör çalışmalarına yardımcı olma ve yol gösterme

MADDE 63

Mülkiye müfettişleri programına dahil il, ilçe ve servislerde çalışmakta olan kontrolörlerin karşılaştıkları meselelerde ve hizmet akışındaki tıkanıklıklarda onlara yardımcı olurlar ve yol gösterirler.

Müşterek Grup Merkezlerinde Grup Başkanlığı

MADDE 64

Mülkiye müfettişleri ile aynı grupta çalışan kontrolörlerin grup başkanlığı görevi müfettişten grup başkanı tarafından yürütülür.

Birlikte çalışma

MADDE 65

Teftiş programları gereğince kontrolörler, mülkiye müfettişleri ile birlikte aynı birimde çalışmaları halinde, o birimdeki mülkiye müfettişine tabi olarak çalışmalarını yürütürler.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

Mali hakların ödenişi

MADDE 66

Kontrolörler her türlü özlük hakları ve yollukları ile PTT ve diğer taşıma giderlerini her ay başında çekle mal sandıklarından alırlar.

Aylık Cetveller

MADDE 67

Hesapların ay sonuna kadar kapatılması ve aylık çalışma, haketme cetvellerinin en geç sonraki ayın 15 inci gününe kadar Genel Müdürlüğe gönderilmesi şarttır.

İzinler

MADDE 68

Yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni verilip kullanılmasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen kural ve usullere uyulur.

Kontrolörler, ulusal bayramlar ve genel tatillerle hafta tatillerini yol masrafı istememek kaydıyla diledikleri yerlerde geçirebilirler. Bu takdirde tek başına çalışanlar ve grup başkanları Genel Müdürlüğe, gruba dahil olanlarda grup başkanına bilgi verirler.

Yıllık izinlerin oturma merkezlerinin teftişi sırasında kullanılması asıldır.

Layiha, rapor ve formlar, açık ve kapalı haberleşme

MADDE 69

Teftiş rapor ve layihaları, inceleme ve araştırma, (…) soruşturma rapor ve fezlekeleri, aylık çalışma ve haketme cetvelleri ile yıllık istatistik çizelgelerinin formları ve açık ve kapalı haberleşme hususlarında " İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Görev ve Çalışma Yönergesi" hükümleri uygulanır.

İnceleme ve soruşturma işleri

MADDE 70

Kontrolörler tarafından yapılacak inceleme ve soruşturma işlemlerinde " İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Çalışma Yönetmeliğinin" in ilgili hükümleri uygulanır.

Kontrolörlerin Sicil Amirleri

MADDE 71

(...)

Kontrolörlere verilen araç ve gereçler

MADDE 72

Kontrolörler görevde bulundukları sürece kullanmak üzere kendilerine verilen araç ve gereçleri iyi ve temiz kullanmak, kontrolörlükten ayrıldıklarında geri vermekle mükelleftirler.

Kontrolörler, demirbaş eşya ile kimlik belgesini, mühür ve mühür beratını kaybettiklerinde, durumu hemen Genel Müdürlüğe bildirirler.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelikler

MADDE 73

6/6/1980 tarih ve 17009 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Mahalli İdareler Kontrolörleri Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile bu yönetmeliğin ek ve değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır.

GEÇİCİ MADDE 1

Bu yönetmeliğin 9 uncu maddesinde söz konusu edilen 22/5/1983 tarih ve 18054 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Yönetmelik hükümleri yürürlüğe girinceye kadar 26/5/1974 tarih ve 14897 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "İçişleri Memurluğuna Atanacaklar İçin Sınav Yönetmeliği" hükümleri uygulanır.

GEÇİCİ MADDE 2

Bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkra hükümleri bu Yönetmelik değişikliğinden sonra mesleğe girenler için uygulanır.

7/5/2020 tarihli ve 31120 sayılı Yönetmelik ile eklenen " GEÇİCİ MADDE 1" mevcut "GEÇİCİ MADDE 1" olmasından dolayı tarafımızca teselsül ettirilip "GEÇİCİ MADDE 2" olarak eklenmiştir.

Yürürlük

MADDE 74

Bu yönetmelik Resmi Gazete'de yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 75

Bu yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.