Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, ulusal ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalar ve tescil edilmiş üstün başarıları ile ülkemizi en iyi şekilde temsil eden kişi veya kişilere, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı tarafından TBMM Onur Ödülü verilmesine dair usul ve esasları düzenlemektir.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 14 üncü maddesi ve 1/12/2011 tarihli ve 6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanununun 27 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Başkan: TBMM Başkanını,
b) Kurul: TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulunu,
c) Kurul Başkanı: TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Başkanını,
ifade eder.
Ödül
(1) TBMM Onur Ödülü; berat ve heykelden oluşur.
(2) Berat ve heykel, TBMM Başkanlığı Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığınca hazırlatılır, berat Başkan tarafından imzalanır.
Ödül ile ilgili esaslar
(1) TBMM Onur Ödülü Kurul tarafından belirlenen tarihte verilir. Onur Ödülü takvimi gerektiğinde Başkan tarafından ayrıca belirlenebilir.
(2) TBMM Onur Ödülü verilen yıllarda en fazla 2 kişiye TBMM Onur Ödülü verilebilir.
(3) TBMM Onur Ödülüne layık görülen eser, çalışma ve faaliyet, birden çok kişinin katıldığı ortak bir çalışmanın ürünüyse, bu kişilerin her birine berat ve heykel verilir.
(4) Daha önce TBMM Onur Ödülü almış olanlara tekrar ödül verilemez. Ancak, üçüncü fıkrada belirtilen ortak çalışmada bulunulması halinde bu hüküm uygulanmaz.
(5) TBMM Onur Ödülüne layık görülen kişinin vefat etmesi durumunda ödül; kanunî mirasçısına verilir. Ödül sahibinin kanunî mirasçısının olmaması veya bulunamaması halinde, ödülün ne şekilde verileceği Kurul tarafından belirlenir.
Değerlendirme Komisyonu
(1) Değerlendirme Komisyonu; Kurul Başkanı başkanlığında Kurul üyeleri ve TBMM Başkanlığı Genel Sekreterinden oluşur.
(2) Değerlendirme Komisyonu, Kurul Başkanı tarafından toplantıya çağırılır, oyçokluğu ile karar alır.
(3) Değerlendirme Komisyonunun sekretarya hizmetleri Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığınca yürütülür.
Aday belirlenmesi ve adayın onaylanması
(1) TBMM Onur Ödülüne kişi ve kurumlarca aday gösterilemez.
(2) TBMM Onur Ödülü adaylarının belirlenmesinde adayın elde ettiği tescil edilmiş başarıları veya eserleri, topluma fayda sağlayan faaliyetleri ile ulusal ve uluslararası alanda başarı göstermiş olması koşulları aranır. Değerlendirme Komisyonunca belirlenen bu koşullara uygun aday veya adaylar Başkanın onayına sunulur.
(3) Başkan, kendisine sunulan adaylar arasında belirleme yaparken ilgili dalda uzman görüşüne başvurabilir.
(4) Başkan tarafından onaylanan aday, Kurul Başkanı tarafından ilan edilir.
(5) Başkan, Değerlendirme Komisyonunca onayına sunulan adaylar arasından hiçbirini ödüle layık görmez ise o yıl TBMM Onur Ödülü verilmez.
(6) Vefat etmiş kişiler TBMM Onur Ödülüne aday olarak belirlenemezler.
(7) Devletin şahsiyetine karşı işlenen cürümlerden dolayı hüküm giyenler, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile TBMM Onur Ödülüne aday olarak belirlenemezler.
(8) Değerlendirme Komisyonunca belirlenen adayın, aday gösterildiği eser ve çalışmasıyla daha önce başka bir ödüle aday gösterilmiş olması veya başka bir ödülü almış olması; daha önce TBMM Onur Ödülüne aday gösterildiği halde ödüle layık görülmemiş olması TBMM Onur Ödülüne aday olarak belirlenmesine engel teşkil etmez.
(9) Adaylık sürecinde değerlendirilen adayların isimleri, ilgili bilgi ve belgeleri gizli tutulur.
Ödül töreni
(1) TBMM Onur Ödülü, TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulunca uygun görülen usul çerçevesinde Başkanın onayı ile belirlenecek yer ve tarihte, Başkan veya Başkanvekili tarafından verilir. Ödül töreni Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığınca düzenlenir.
Ödülün geri alınması
(1) Ödül aldıktan sonra bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin yedinci fıkrasında sayılı suçlardan birinden hüküm giyenlerin ödülleri geri alınır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
(1) 22/11/2012 tarihli ve 28475 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Onur Ödülü Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı yürütür.