Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Mülga veya iptal edilen kısımları gizle
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 4)

BİRİNCİ BÖLÜM

BAŞLANGIÇ

Amaç

MADDE 1

Bu yönetmelik Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri, daire başkanları ve üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, tetkik hâkimleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Başyardımcısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcıları ile personelin Yargıtay Kanununda gösterilmeyen ve bu Kanuna aykırı düşmeyen görev ve yetkilerini, çalışma usullerini, seçimlerin yöntemini, tutulacak defterleri ve basılı kağıtların kullanılış şeklini düzenlemek ve Yargıtay'ın iç düzenini ve Yargıtay Kanununun uygulanmasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

Kuruluş

MADDE 2

Yargıtay; Birinci Başkanlık, karar organları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bürolar ve idarî birimlerden oluşur.

Karar organları, bürolar ve idarî birimler

MADDE 3

A) Yargıtay'ın karar organları şunlardır:

1- Daireler,

2- Hukuk Genel Kurulu,

3- Ceza Genel Kurulu,

4- Büyük Genel Kurul,

5- Başkanlar Kurulları,

6- Birinci Başkanlık Kurulu,

7- Yüksek Disiplin Kurulu,

8- Yönetim Kurulu.

B) Bürolar ve idarî Birimler:

1- Yayın Kurulu,

2- Tasnif Kurulu,

3- Yayın işleri Müdürlüğü,

4- Sağlık Müdürlüğü,

5- Eğitim ve Sosyal işler Müdürlüğü,

6- Yazı işleri Büroları,

7- Sivil Savunma Uzmanlığı,

8- Özlük İşleri Müdürlüğü,

9- Levazım Müdürlüğü,

10- Daire Müdürlüğü.

Yeni hizmet birimlerinin kurulması

MADDE 4

Genel Kadro Kanunu, Devlet Memurları Kanunu ve diğer mevzuat ile kurumlar için getirilecek yeni hizmetlerin gerektirdiği birimler, Birinci Başkanlık Kurulunca kurulurlar.

Tanımlar

MADDE 5

A) Görevin vekâleten yerine getirilmesi için; söz konusu görevin açık olması veya asıl görevlinin izinli, özürlü ya da çalışma saatleri içinde görevli olarak başka kurul yahut hizmetlerde bulunması gereklidir.

(B) Kıdem; Yargıtay Üyeliğine aynı tarihte seçilenler için hâkimlik, Cumhuriyet Savcılığı veya bu sınıftan sayılan hizmetlerdeki kıdem esas alınır. Bunda da eşitlik halinde kıdem yaşa göre belirlenir.

C) Özür; Kanunda gösterilen veya daireye gelmemeyi haklı kılan hallerdir.

D) Dosya takririnde görevliler deyimi; başkanlar, üyeler ve tetkik hâkimlerini kapsar.

Kurullara katılmada öncelik

MADDE 6

Yargıtay Büyük Genel Kurulu ile Hukuk ve Ceza Genel Kurullarına ve Başkanlar Kurullarına katılmak, daire başkanları ve Yargıtay üyelerinin başta gelen görevlerindendir

Duruşmada bulunanların görüşmelere katılma zorunluluğu

MADDE 7

Bir işin duruşmasında bulunmuş olan başkan ve üyelerin çoğunluğunun, kurul kadrolarında değişiklik, izin ve hastalık gibi nedenler dışında o işin görüşülmesinin yapıldığı kurullarda yer alması zorunludur

Kurullara başkanlık

MADDE 8

Yargıtay Büyük Genel Kurulu ile Hukuk ve Ceza Genel Kurullarına Birinci Başkanın başkanlık etmesi asıldır.

Yargıtay Büyük Genel Kuruluna, Birinci Başkanın bulunmadığı hallerde başkanvekillerinden kıdemli olanı, onun da yokluğunda diğer başkanvekili,

Birinci Başkanın bulunmadığı ya da başkanlık etmediği zamanlarda Hukuk Genel Kuruluna hukuk dairelerinden, Ceza Genel Kuruluna ise ceza dairelerinden seçilmiş olan birinci başkanvekili,

Birinci Başkan ve birinci başkanvekillerinin de bulunmamaları hallerinde, o kurulda toplantıya katılmış olan en kıdemli daire başkanı başkanlık eder.

Başkanlar kurullarında başkanlık görevi

MADDE 9

Başkanlar kurullarına Birinci Başkanın başkanlık süresi asıldır.

Birinci Başkanın bulunmadığı hallerde Başkanlar Kurulunda başkanlık görevi, birinci başkanvekillerinden kıdemlisi, bulunmaması halinde diğer başkavekili, onun da bulunmaması halinde ise kurula katılan daire başkanlarından kıdemli olanı tarafından yerine getirilir.

Hukuk ve Ceza Daireleri Başkanlar Kurullarında Birinci Başkanın bulunmadığı hallerde, Hukuk Daireleri Başkanlar Kuruluna hukuk dairelerinden seçilen Birinci Başkanvekili; Ceza Daireleri Başkanlar Kuruluna, ceza dairelerinden seçilen Birinci Başkanvekili başkanlık yapar, ilgili birinci başkanvekilin bulunmaması halinde diğer başkanvekili, onunda bulunmaması halinde en kıdemli daire başkanı başkanlık görevini yerine getirir.

Daire başkanlarına vekillik ve bu sıfatla genel kurullara katılma

MADDE 10

Daire başkanlarına vekillik görevini yapmak koşullarından birinin gerçekleşmesi halinde kıdemli üye, genel kurullarda ve dairede başkana vekillik eder.

Ayrık hükümler saklıdır.

Başkanlar kurullarına katılma zorunluluğu

MADDE 11

Yasal özürleri olmadıkça birinci başkanvekilleri ve daire başkanları, başkanlar kurullarına katılmak zorundadırlar.

Başkanların izinli olmaları veya yasal özürleri halinde, yerine o dairenin kıdemli üyesi kurula katılır.

Görüşmelerin gizliliği

MADDE 12

Kurullarda görüşmeler gizlidir. Görüşmelerde başkan, üyeler ve görevli tetkik hâkimleri dışında kimse bulunamaz. Özel hükümler saklıdır.

Hâkim adayları bu görüşmelerde bulundurulabilirler.

Daireler kurullarının çalışamayacağı haller

MADDE 13

Büyük Genel Kurul ve İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulunun toplantısı sırasında bütün daireler; Hukuk İçtihadı Birleştirme Genel Kurulunun toplantısı sırasında hukuk daireleri ve Ceza İçtihadı Birleştirme Genel Kurulunun toplantısı sırasında da ceza daireleri kurullarında da çalışma yapılamaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çalışma Usulleri

Birinci Ayrım

Kurulların Çalışması

MADDE 14

İçtihatların birleştirilmesini Birinci Başkan, doğrudan doğruya veya Yargıtay dairelerinin veya genel kurulların verdikleri karar sonucunda veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının bizzat yazı ile başvurması halinde, Birinci Başkanlık Kurulu kararına gerek olmaksızın ilgili kuruldan ister.Bu isteklerin gerekçeli bulunması ve giderilmesi istenilen aykırılığın niteliğini açıkça belirten özet içermesi zorunludur.

Birinci Başkanlık Kurulu, Yargıtay Kanununun 45. maddesinin 2. fıkrası hükmü uyarınca yapılan başvurmalar halinde ilgili kurul ve daire başkanlarından bu konudaki daire görüşlerini yazılı olarak bildirmelerini ister.İlgili kurul ve daire başkanları en geç iki ay içinde daire görüşünü bildirirler.

Görüşler alındıktan sonra Birinci Başkanlık Kurulu, kendi üyelerinden birini içtihatların birleştirilmesine gerek bulunup bulunmadığını incelemek ve en çok 15 gün içinde raporunu vermek üzere görevlendirir.

Birinci Başkanlık Kurulu, yukarıdaki fıkrada sözü edilen rapor ve ilgili daire başkanlarının yazılı görüşlerini inceledikten sonra içtihatların birleştirilmesi yoluna gitmenin, gerekip gerekmediği hususunda kesin olarak karar verir

Kurul, içtihatların birleştirilmesi yoluna gidilmesini uygun gördüğü takdirde, daire başkan veya üyelerinden birini raportör olarak görevlendirir ve toplantı gününü belirler.

İçtihadı Birleştirme Genel Kurullarının toplanma yeter sayısı

MADDE 15

Yargıtay Büyük Genel Kurulu ile Hukuk ve Ceza içtihadı Birleştirme Genel Kurulları, dairelerin herbirinin mevcudu beş itibar edilerek toplamının en az üçte ikisi ile toplanır.

Şu kadar ki Yargıtay Büyük Genel Kurulu içtihadı Birleştirme toplantılarında Ceza Genel Kuruluna katılması zorunlu üye sayısının üçte ikisi kadar ceza dairesi üyesi ile hukuk ve ceza daireleri başkanlarının en az yarısından fazlasının toplantıda bulunması zorunludur. Başkanların yeter sayısı diğer, başkanlarla doldurulmak mümkün oldukça, en kıdemli üye ile doldurulamaz.

Hukuk ve Ceza Genel Kurulları toplantılarında daire başkanlarının en az yarısından fazlasının bulunması zorunludur.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu ile Ceza Genel Kurulunun İçtihadı Birleştirme toplantılarına, ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili de katılırlar.

İçtihadı Birleştirme Genel Kurullarının çalışması

MADDE 16

İçtihadı birleştirme kurullarındaki görüşmeler, Yargıtay Kanununun 45/4 ve 17/1C maddeleri uyarınca Başkanlar Kurulu tarafından verilmiş olan ilke kararlarına ve İç Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Kararların yazılmasında da aynı ilkeler ve Yönetmelik hükümleri uygulanır..

Alınmış olan ilke kararlarının uygulanma alanına geçirilebilmesi için gerekli araç ve gereçler Birinci Başkanlıkça sağlanır.

Dairelerin çalışması

MADDE 17

Daireler bir başkan ve dört üyenin katılmasıyla toplanan işi görüşür ve çoğunluk ile karar verirler. Müzakereler gizli cereyan eder.

Görüşmeye katılan başkan ve üyelerin adlan mahallerine gönderilecek karar örneklerine de yazılır. Karar çoğunluk ie verilmişse karşı oy yazısı, kararların asıl ve örneklerinde gösterilir.

Dairelerde dosyaların ön İncelemesi

MADDE 18

Yargıtay incelemesi için dairelere gelen dosyalar bekletilmeksizin görev ve iş bölümü, temyiz edilebilir nitelikte bulunup bulunmadığı, temyiz isteğinin süresi içinde olup olmadığı, temyiz şartı ve diğer usul eksikleri yönlerinden ön incelemeye tâbi tutulurlar.

Ön inceleme sırasında, temyiz incelemesinin başka daireye ait olduğu, temyiz edilebilir nitelikte bulunmadığı, temyiz isteğinin süresi içinde olmadığı, temyiz şartının yerine getirilmediği ve diğer usul eksiklikleri bulunduğu saptanan dosyalar dairede öncelikle incelenip karara bağlanır.

Dosyanın görevlilere verilmesi

MADDE 19

Dosyalar, görevlilere daire esas defterindeki sıra numaralarına göre verilir. Ancak başkan gerektiğinde bu sırayı değiştirmeye yetkilidir. Acele işler ve başkanın yaptığı değişiklik dışında bu sıra bozulamaz.

Dosyaların görevlilere dağıtılması, daire başkanının uygun görmesine göre yapılır.

Yasaların belirledikleri dışında acele işlerin neler olduğu işlerin niteliği gözetilerek her takvim yılı başında daire kurullarınca ilke kararıyla saptanır.

Görevlilerce işin takriri

MADDE 20

Görevliler, kendilerine verilen işi haftanın daha önceden saptanan belli günlerinde daire kuruluna takrir ederler.

Görevliler, o hafta takrir edilecek dosyaların takrir çizelgesini hazırlarlar (Örnek: 37/a, 39/b). Bu çizelgeye dosyalar daire esas sayısına göre sıra ile yazılır. Daire kurulunca yapılacak görüşmeler soncunda verilen karar, başkan tarafından yazdırılır veya kararın niteliği (onama, bozma, ret, inceleme, iade gibi) ile kararda bulunacak hususlar saptanır ve bu kararı kimin yazacağı başkanca belli edilir ve her iki halde de bu kararın altı konularak başkan ve üyelerce imzalanır. Ayrıca, takrir çizelgesinin belli yerine kararın niteliği başkan tarafından yazılır ve altı kurula katılanlar ve görevli tarafından imza edilir. Maddi hatalar ve eksiklikler aynı kurulca görüşülerek düzeltilebilir. Bu çizelge, özel kartonunda saklanır.

Daire kurulunda görüşmelerin yöntemi

MADDE 21

Daire kurulunda görüşmeler başkan tarafından yönetilir. Görevliler raporlarını okur ve gerekli açıklamaları yaptıktan sonra sonu hakkındaki düşüncesini gerekçesi ile kurula bildirirler. Eksik kalan yönler görevliye tamamlattırılır.

Görüşmelerin yeterliliğini başkan takdir eder. Ancak, konunun aydınlığa kavuşması için görüşmelere devam edilmesi üyeler tarafından istenildiği takdirde başkan bu isteğe katılmaz ise, bu sorun kurulda bulunanların çoğunluk oyları ile çözülür.

İşin daha derinlemesine incelenmesi ve bu konuda bir araştırma yapılması gerekiyor ve bu yön kurulca zorunlu görülüyorsa, başkan görüşmeyi bir başka güne bırakır. Bu durumda, inceleme ve araştırma başkan veya onun görevlendireceği bir üye tarafından yapılabilir. Kurulun sonraki toplantılarına engelleri bulunmadıkça aynı üyeler katılırlar. İşin ikinci görüşmesi başkanların saptayacağı en yakın bir tarihte yapılır.

Hukuk ve ceza genel kurullarının oluşumu

MADDE 22

Hukuk Genel Kurulu, hukuk dairelerinin başkan ve üyelerinden; Ceza Genel Kurulu, ceza dairelerinin başkan ve üyelerinden oluşur.

Hukuk ve Ceza Genel Kurullarının, içtihadı birleştirme dışındaki toplantılarında, işi görüşme konusu olan dairelerden beşten fazla üyenin katılmaması koşulu ile bu kurullara bağlı daire sayısının en az iki katı üyenin bulunması zorunludur, işi görüşülen dairenin beşten fazla üye ile katılmış bulunması halinde, kararda karşı oyu bulunmamak koşulu ile en kıdemsiz üye kuruldan çıkar.

Toplantılarda daire başkanlarının en az yarısından fazlasının ve başkanlarının katıldığı dairelerden bir, katılmadığı dairelerden iki üyenin bulunması gereklidir. Yasal zorunluk olmadıkça üye eksikliği diğer daire üyeleriyle doldurulamaz.

Hukuk ve Ceza Genel Kurullarındaki başkanlar yeter sayısı, başkanların izinli veya özürlü olması halinde aynı dairenin kıdemli üyesi ile doldurulur.

İcra ve iflâs Kanunundaki ceza hükümlerinin uygulanmasına ilişkin daire kararlarının Ceza Genel Kurulunda incelenmesi sırasında ilgili dairenin başkan ve en az bir üyesi de Ceza Genel Kuruluna katılır.

Müzakere ve oylamada bulunmamak koşuluyla itiraz ettiği konularda görüşünü açıklamak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Ceza Genel Kuruluna bizzat katılabilirler, görüşlerini açıkladıktan sonra kuruldan çıkarlar.

Hukuk Genel Kurulunun ilk derece mahkemesi olarak görev yapması halinde kurul, asgarî toplanma nisabı ile toplanır ve kesin olarak karar verir. Yasal özürü olmadıkça aynı başkan ve üyelerin dava sonuçlanıncaya kadar kurula katılmaları zorunludur .

Ceza Genel Kurulunun ilk derece mahkemesi olarak görev yapması halinde kurul, asgarî toplanma nisabıyla toplanır ve karar verir. Yasal özürü olmadıkça aynı başkan ve üyelerin dava sonuçlanıncaya kadar kurula katılmaları zorunludur. Ceza Kurulunun bu suretle verdiği kararların yeniden incelenmesi halinde Kurul, hukukî engeli olmayan kurul başkanı ile Yargıtay ceza dairelerinin diğer başkanları ve her daireden en az ikişer üyenin katılmasıyla oluşur, evrak üzerinde inceleme yapar ve kesin olarak karar verir. Başkanların katılamadığı durumlarda başkanın yerine engeli olmayan en kıdemli üye kurula katılır.

Hukuk ve ceza genel kurullarına katılacak ve üyelerin belirlenmesi

MADDE 23

Hukuk ve Ceza Genel Kurullarına katılacak başkanlar, Birinci Başkan; üyeler ise, daire başkanı tarafından belirlenir ve ikişer aylık listeler halinde ilgili dairelere ve dairelerce de ilgili kurul başkanlıklarına sunulur. Daire başkanı, dairesine ait görüşülecek işin niteliğine göre belirlenenlerin dışında bir üyeyi kurula katılmak üzere görevlendirebilir.

Nöbetçi başkan ve üyeler, kurullara katılmak zorundadırlar.

Başkanların özürleri halinde onun yerine kıdemli üye, üyelerin özürleri halinde başkanın belirleyeceği üye kurula katılır.

Zorunlu haller dışında özrün önceden yazı ile bildirilmesi gerekirdi.

Kurullara katılmamak veya geç katılmak suretiyle kurul çalışmalarını aksatan başkan ve üyelerin adları, Yargıtay Kanununun 21. maddesinin 4. bendi gereğince işlem yapılmak üzere Birinci Başkanlığa bildirilir.

Genel kurulların gündemi

MADDE 24

Genel Kurullarda görüşülecek işlerin gündemi bu kurullara başkanlık edecek başkan tarafından toplantı gününden en az bir hafta önce düzenlettirilerek dairelere üye adedine göre dağıtılır, itiraz ettiği işlerde Ceza Genel Kurulu gündemi ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına da verilir. Gündemlerde görüşülecek dosyalardaki maddî olay, bozma ve direnme ile temyiz nedenleri özet olarak anlaşılır biçimde belli edilir.

Başkan ve üyeler, dilerlerse görüşülecek işlerin dosyalarını inceleyebilirler.

Gündemin düzenlenmesinde, görüşülecek işlerin kurulların esas defterindeki sıra numarası esas alınır. Ancak, kurul başkanı bu sırayı değiştirmeye yetkilidir. Acele işler ve kurul başkanının yaptığı değişiklik dışında bu sıra bozulamaz. Kanunların belli ettiği acele işler dışında dairelerce acele görüşülmesi kabul edilen işler, genel kurullarda da aynı nitelikte sayılır.

Hukuk ve ceza genel kurullarında görüşmelerin yönetimi

MADDE 25

Hukuk ve Ceza Genel Kurullarında görüşmeleri kurul başkanı açar, yönetir ve gerektiğinde toplantıya ara verir.

Toplantı açıldıktan sonra yok/ama yapılır, toplantı ve görüşme yeter sayısının bulunduğu saptanırsa gündeme geçilir.

Toplantıya katıldıktan sonra ayrılmak zorunda kalan başkan ve üyeler, kurul başkanına durumu ve özürlerini bildirirler.

Görüşülmekte olan işin kararına hukukî engeli nedeniyle katılamıyacak üyeler, görüşme başlamadan önce kuruldan çıkarlar.

Bir işin görüşülmesine başlanılmadan önce o işe ait dosyayı inceleyen görevli önceden hazırladığı raporu okuyup gerekli açıklamayı yapar.

Ceza Genel Kuruluna katılmış ise, itiraz ettiği konularda görüşünü açıklamak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekiline söz verilir. Adı geçenler yaptıktan sonra kuruldan çıkarlar.

Görüşme, görevlinin düşüncesini bildirmesiyle başlar.

Kurulda öncelikle usule ilişkin hususlar hakkında konuşmak isteyene söz verilir.

Daha sonra o işle ilgili bulunan dairenin başkanı veya daire başkanının uygun göreceği ve karşı oyu olmayan bir üye, dairenin kararındaki görüşü açıklar. Bundan sonra kurula katılmış ise sarardaki karşı oyu temsil eden üyeye söz verilir.

Konu hakkında eksik görülen yönlerin tamamlanması ve gerekli açıklamaların yapılması amacıyla üyelerin sormak istedikleri sorular kurul başkanına yöneltilir. Kurul başkanı, görevliye gerekli açıklamaları yaptırır. Üyeler tarafından doğrudan doğruya görevliye soru yöneltilemez.

Konu hakkında düşüncesini bildirmek isteyen üye, kurul başkanından söz alır. Başkandan söz alınmadıkça konuşulamaz. Konuşmalar, başkana karşı yapılır. Görüşmeler sırasında karşılıklı tartışma yapılamaz ve konuşmakta olan üyenin sözü bir başka üye tarafından kesilemez. Konu dışında veya tekrar niteliğinde konuşma yapılamaz. Uyarılmasına rağmen bu tutumunu sürdüren üyenin sözü başkan tarafından kesilir. Birden çok üyenin söz istemesi halinde istek sırasına göre söz verilir. Bir konu üzerinde aynı üyeye ancak iki kez söz verilebilir. Daha çok söz verilmesi kurul kararına bağlıdır.

Kendisine ileri sürmediği bir görüş yakıştırılan üye, görüşmelerin her aşamasında söz isteyebilir. Başkanın söz vermemesi halinde üye direnirse, kurulun oyuna başvurulur ve çoğunluk oylarıyla sorun çözülür.

Oylamadan önce son söz, işi görüşülen daire kararındaki çoğunluk görüşünü temsil eden başkan veya üyeye verilir.

Görüşmelerin yeterliğini kurul başkanı takdir eder. Ancak, konunun aydınlığa kavuşması için görüşmelerin sürdürülmesi üyeler tarafından istenildiği takdirde kurul başkanı bu isteğe katılmaz ise, bu yön kurulda bulunanların çoğunluk oyları ile çözülür.

Hukuk ve ceza genel kurullarında oylama ve karar

MADDE 26

Hukuk ve Ceza Genel Kurullarında görüşmeler tamamlandıktan sonra oylama, başkan tarafından en kıdemsiz üyeden başlanarak kıdem sırasına göre yapılır. Üyeler, oya sunulan her karar hakkında oy kullanmak zorundadırlar. Çekimser oy kullanılamaz. Oyların toplanmasında kurul başkanı kâtip bulundurabilir.

Kurullarda görüşmeler tutanakla saptanmaz. Ancak, görüşmeler sonunda oylama sonucu, kurulun vardığı karar ve çoğunluğu sağlayan gerekçe başkan tarafından kurula hemen açıklanır; bu gerekçe yazılacak kurul kararında belirtilir.

Üyelerce, yanlış anlama gibi nedenlere dayanan oy düzeltmeleri ancak sonucun açıklanmasından önce yapılır.

Başkan tarafından sonucun açıklanmasıyla o iş hakkında görüşme bitirilmiş olur.

Hukuk ve ceza genel kurullarında ön sorun

MADDE 27

Genel kurullarda işin esasına girmeden önce, konu ile ilgili olarak çözülmesi gereken bir ön sorun ortaya çıkarsa ilkin o yönden görüşme ve oylama yapılır. Oylama sonucu ön sorun karara bağlandığı takdirde, gerekiyorsa işin esasına geçilerek görüşmesi yapılır ve oylanır.

Ön sorun oylaması sonucu, bir üyenin düşüncesine aykırı düşmüş olsa dahi o üye de işin esası hakkında oy vermek zorundadır. Oylar sorunu çözümleyici nitelikte kullanılır.

Bir toplantıda ön sorun kurulun oyları ile karara bağlanmış ve ancak işin esası üzerindeki görüşmelerde yeterli oy sağlanamaması nedeniyle ikinci kez görüşme gerekmiş ise, bu takdirde ön sorun oylaması ve kararı geçerli olup, bu konuda yeniden görüşme yapılamaz. Bu durumda önsorun oylamasına katılan üyeler belli edilerek tutanakla saptanır ve son kararda da bu yön açıklanır.

Hukuk ve Ceza Genel Kurullarında kararın çıkmış sayılması

MADDE 28

Hukuk ve Ceza Genel Kurullarında toplantıda bulunanların üçte ikisinin oyu ile karar verilir. Birinci toplantıda üçte iki oy çoğunluğu sağlanamazsa ikinci toplantıda bulunanların çoğunluğu ile karar verilir. Bu ilke ön sorunun hallinde de aynen uygulanır. Ancak, içtihadı birleştirme toplantılarında, birinci ve ikinci toplantıda üçte iki çoğunluk sağlanamaz ise üçüncü toplantıdakilerin çoğunluğu ile karar verilir.

Oylama sırasında oylar ikiden çok görüş doğrultusunda dağılmış olursa, bir görüş üzerinde karar için yeterli oy sayısı gerçekleşmedikçe karar çıkmış sayılmaz. Aynı işin sonraki görüşmesinin oylamasında da konunun karara bağlanmış sayılabilmesi için kurula katılan üyelerin çoğunluk oylarının bir görüş üzerinde birleşmiş olması zorunludur. Oylama, işin hem sonucunu hem de sonucu meydana getiren gerekçeyi kapsar ve belli eder. Çoğunluk ve azınlık oy sayıları karara yazılır. Kararın da en geç bir ay içinde yazılarak mahalline gönderilmesi zorunludur.

Genel Kurullarda ikinci görüşme

MADDE 29

Birinci görüşmede yeterli oy sağlanamaması nedeniyle sonuçlanmayan işlerin yeniden görüşülmesi için saptanacak süre bir haftadan az ve iki aydan fazla olamaz.

Genel Kurullarda karar

MADDE 30

Hukuk ve Ceza Genel Kurulları kararlarında çoğunluk düşüncesi yanında azınlık düşüncesi de gösterilir.

Karşı oy yazısını yazmak isteyen üye, bu yazısını en geç bir hafta içinde kurul başkanlığına vermek zorundadır.

Çoğunluk ve azınlık görüşlerinde karşı düşünceyi küçültücü nitelikte üslup kullanılamaz.

Görüşmeye katılanların ad ve soyadları ile oylarının niteliği, mahalline gidecek karar örneklerinin altında da gösterilir.

Hukuk ve Ceza Genel Kurullarında ön inceleme

MADDE 31

Yönetmeliğin 18. maddesi hükmü, Hukuk ve Ceza Genel Kurullarının ön incelemesinde de uygulanır.

Başkanlar Kurulunca, dairelerin iş durumlarında denge sağlayıcı karar alınması

MADDE 32

Başkanlar Kurulunun Yargıtay Kanununun 17/1b maddesinde yer alan görevlerini yapmak üzere toplanmasından en az onbeş gün önce Birinci Başkanlıkça dairelerden gönderilen aylık iş nitelik cetvellerinden her daireye geçen yıl içinde gelen, çıkan ve kalan işleri sayı ve nitelikleriyle gösteren yıllık iş nitelik cetvelleri düzenletilir ve bilgi için ilgili daire başkanlarına gönderilir.

Başkanlar Kurulu bu konuda karar almak üzere yapacağı toplantıda, her dairenin yıllık iş nitelik cetvellerindeki gelen, çıkan ve kalan iş durumlarına göre daireler arasında iş miktar ve niteliği yönünden o dairece normal çalışma ile giderilemeyecek bir dengesizlik bulunduğu kanısına varırsa daire başkanlarının istemlerini de göz önünde tutarak dairelerin iş durumunda denge sağlayıcı karar alır.

Başkanlar kurulu kararlarının yayımlanması

MADDE 33

Başkanlar Kurulunun yukarıki madde gereğince aldığı kararların birer örneği tüm mahkemelere duyurulmak üzere Adalet Bakanlığına, bilgi için daire başkanlıklarına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına, Yargıtay Kararları Dergisinde yayımlanması için Yayın işleri Müdürlüğüne, barolara ve avukatlara duyurulmasını sağlamak üzere Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına gönderilir ve Yargıtay Kanununun 58, maddesi gereğince Resmî Gazete'de yayımlanır.

Başkanlar Kurulunun görev ve iş uyuşmazlığına ilişkin emsal nitelikteki kararları ise Yargıtay Dergisi'nde yayımlanır ve ayrıca birer örneği ilgili daire başkanlıkları ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.

İkinci Ayrım

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Çalışması

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının bütünlüğü

MADDE 34

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı başyardımcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcıları ile bir bütündür. Çalışmaları bu temel ilkeye göre yürütülür

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinin görevleri

MADDE 35

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının görevleri

1- Cumhuriyet Başsavcılığını temsil etmek,

2- Anayasa Mahkemesinde Cumhuriyet Savcılığı görevi yapmak,

3- Ceza Genel Kurulunda görülen davaların duruşmalarına katılmak,

4- Bizzat veya Cumhuriyet Başsavcı Başyardımcısı, Cumhuriyet Başsavcı yardımcıları marifetiyle siyasî partilerin tüzük ve programlarını ve kurucularının hukukî durumlarının Anayasa ve kanun hükümlerine uygunluğunu, kuruluşlarını takiben ve öncelikle denetlemek, faaliyetlerini takip etmek, gerektiğinde siyasî parti, siyasî parti üyesi veya kuruluşu hakkında mahallinde, denetleme, inceleme ve soruşturma yapmak, yaptırmak,

5- Siyasi partilerin kapatılması hakkında dava açmak,

6- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının verimli ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak ve bu yolda uygun göreceği her türlü tedbiri almak,

7- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı başyardımcısı ve yardımcılarının görevlere ve bu görevlerden başka görevlere atanmalarında yetkili mercie görüş bildirmek,

8- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı başyardımcısı ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcılarının yükselme ve ilerleme fişlerini düzenlemek,

9- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bürolarını ve personelini denetim ve gözetim altında bulundurmak veya denetim ve gözetimi tensip edeceği yardımcılarından birine yaptırmak,

10- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bürolarına naklen atanacak personelin inhalarını yapmak,

11- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında görevli personel hakkında ilgili kanunla belirtilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme disiplin cezalarını uygulamak,

12- Yargıtay Büyük Genel Kurulu ile Ceza Genel Kurullarındaki içtihatların birleştirilmesi müzakere ve kararlarına katılıp oyunu kullanmak,

13- Siyasî Partiler Kanunu ve diğer kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinin görevleri şunlardır:

1- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının kanunî nedenlerle görevi başında bulunmaması halinde, kanunların bizzat Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılmasını öngördüğü görevler dahil, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının tüm görevlerini yerine getirmek,

2- Ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı görevi başında bulunsa dahi kanunların bizzat Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılmasını öngördüğü görevler dahil olmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının vereceği işleri ifa etmek,

3- Yargıtay Büyük Genel Kurulu ile Ceza Genel Kurulundaki içtihatların birleştirilmesi müzakere ve kararlarına katılıp oyunu kullanmak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısının görevleri

MADDE 36

1) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Başyardımcısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinin vereceği görevleri yapar. Özel hükümler saklı kalmak kaydıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı ve Vekilinin yokluğunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına vekillik eder. Başyardımcısının da bulunmadığı zamanlarda bu görevi en kıdemli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcısı yapar.

2- Gelen evrakın, belli edilecek ölçülerde Cumhuriyet başsavcı yardımcılarına dağıtılmasını sağlamak,

3- Dağıtılan işlerin zamanında ve eksiksiz incelenip sonuçlandırılmasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adına izlemek,

4- Tebliğname, karar düzeltme ve itiraz yazılarının, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının görüşüne ve saptanan sakka uygun olarak yazılmasını sağlamak,

5- Yazı İşleri Müdürü, büro ve diğer görevlileri sürekli denetimi altında bulundurmak,

6- Kanun ve Yönetmeliklerle kendisine verilen diğer işleri yapmak

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcılarının görevleri

MADDE 37

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcılarının görevleri:

1- Verilen işleri süresinde ve eksiksiz inceleyip Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adına düzenleyecekleri ve imza edecekleri tebliğnamelere bağlıyarak sonuçlandırmak,

2- Dairelerden çıkan ilâmları uygulama, içtihat ve tebliğnamelere uygunluk açılarından inceleyerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının görüşüne göre karar düzeltme veya itiraz yollarına gitmek,

3- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı başyardımcısı tarafından düzenlenecek sıraya göre Ceza Genel Kurulu ile dairelerin duruşmalarına katılarak düşüncesini bildirmek,

4- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı başyardımcısı tarafından düzenlenecek sıraya göre ceza dairelerinin günlük çalışmaları sona erinceye kadar çalışma saati dışında nöbet tutmak,

5- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından verilecek ve ayrıca kanun ve yönetmelikle verilen diğer görevleri yapmaktır.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bölümleri

MADDE 38

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay ceza daireleri sayısı kadar bölümlere ayrılır. Her bölümdeki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcıları, bölümlerinin bakmakla görevlendirildiği konularla ilgili dosyaları inceleyip tebliğnameye bağlayarak dairesine verirler.

Yargıtay ceza daireleri görevi dışında kalan icra ceza ve kanun yararına temyiz işlerini inceleneceği bölüm ve bu işlere bakacak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcıları işlerin niteliği ve miktarı göz önünde tutularak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından belli edilir.

Bölümlerde görevlendirme

MADDE 39

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcılarının görev alacakları bölümler, işlerin niteliği, sayısı gözönünde tutularak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından belli edilir ve gereğine göre de değiştirilir. Ancak, bölümlerin iş durumu, gelen iş sayısı ve yardımcıların eksilmesi gibi nedenlerle iş birikimine meydan vermemek amacıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcılarına bölümlerinin görevi dışında kalan işler de verilebilir.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bölümlerde yardımcılarından biri veya bir kaçını belli konulu dosyaları incelemekle görevlendirilebilir.

İşlerin dağıtımı

MADDE 40

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcılarına verilecek iş sayısı, bölümlerine gelen işlerin niteliği, sayısı ve özellikle birikimi önleyici hususlar gözönünde tutularak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından belli edilir. Dosyalar haftanın belli günü veya günlerinde dosya numaralarını kapsayan zimmet karşılığı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcılarına verilir.

Görüş ayrılıklarının giderilmesi

MADDE 41

Bölümler arasında çıkan görüş ayrılıkları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından giderilir.

Meslekî toplantı ve inceleme için görevlendirme

MADDE 42

Bilimsel ve yargısal içtihatlar konusunda karşılıklı fikir ve görüş teatisi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, yardımcıları ile belli edilecek tarihlerde toplantılar düzenler. Bu toplantılarda incelenecek konular için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcılarından bir veya birkaçı görevlendirilebilir.

Adlî aravermede nöbet işleri

MADDE 43

Adlî aravermede, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı hizmetleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından düzenlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

BİRİNCİ BAŞKANLIK KURULU VE GENEL SEKRETERLİK

Birinci Başkanlık Kurulunun oluşumu, karar yeter sayısı ve toplantıya katılamama

MADDE 44

Birinci Başkanlık Kurulu; Birinci Başkanın başkanlığında dördü daire başkanı, dördü Yargıtay üyesi olmak üzere sekiz asıl ve ikisi daire başkanı ve ikisi Yargıtay üyesi olmak üzere dört yedek üyeden oluşur.

Birinci Başkanlık Kurulu üye tam sayısı ile toplanır ve kararlarını çoğunlukla alır. Başkan ve üyeler kendileriyle ilgili konulardaki toplantılara katılamazlar.

Yedek üyeler, ancak asıl üyelerin özürleri halinde kurul toplantısına katılırlar.

Genel Sekreter

MADDE 45

Genel Sekreter, yönetim işlerinde Birinci Başkanın yardımcısıdır. Birinci Başkanın vereceği yönetim ve yazı işlerini yürütür.

Genel Sekretere, Birinci Başkanın onayı ile lüzumunda tetkik hakimlerinden yeteri kadar yardımcı ile genel sekreterlik hizmetleri için yeteri kadar memur verilir.

Birinci Başkan, Genel Sekreterin izinli veya özürlü olması hallerinde bir Yargıtay üyesini geçici olarak görevlendirebilir.

Genel Sekreter isteği ile görevinden ayrılabileceği gibi, Birinci başkan tarafından gerekli görüldüğünde neden gösterilmeksizin değiştirilebilir.

Birinci Başkan, Genel Sekreter, yazışmalarda kendi adına imza yetkisi verebilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

DİSİPLİN İŞLEMLERİ

Yüksek Disiplin Kurulunun görevleri

MADDE 46

Yargıtay üyeliği vakar ve onuruna dokunan, kişisel haysiyet ve itibarını kıran veya görev icaplarına uymayan davranışlarından dolayı Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri, daire başkanları ve üyeler ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı vekili hakkında disiplin işlemleri uygulama yetkisi Yüksek Disiplin Kuruluna aittir.

Yüksek Disiplin Kurulunun oluşumu ve çalışması

MADDE 47

Yüksek Disiplin Kurulu; Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekillerinden kıdemli olanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile altı hukuk ve üç ceza dairesi başkanları ve başkanlarının katılmadığı dairelerin beş üyesinden oluşur.

Yüksek Disiplin Kurulunda ayrıca, kurula asıl üye olarak katılmayan daire başkanları ile bunların dışındaki dairelerin birer üyesi yedek üye olarak bulunur.

Birinci Başkanın yokluğunda kıdemli birinci başkanvekrli Yüksek Disiplin Kuruluna başkanlık eder

Yüksek Disiplin Kurulunun yedek üyeleri, kurula katılmayan 9 hukuk ve 6 ceza dairesinin başkanları ile ayrıca başkanları kurula asıl üye olarak katılan 6 hukuk ve 3 ceza dairesi üyeleri arasından ad çekme ile belirlenir.

Asıl üye olan hukuk daire başkanlarından birinin özrü halinde yerine en kıdemli yedek üye olan hukuk daire başkanı; asıl üye olan ceza daire başkanlarından birinin özrü halinde ise en kıdemli yedek üye olan ceza daire başkanı kurula katılır.

Yargıtay üyeleri arasından ad çekme suretiyle belirlenmiş yedek üyeler ise asıl üyelerin özrü halinde kıdem sırasına göre katılırlar.

Yüksek Disiplin Kurulunun asıl ve yedek üyelerinin belli edilmesi, toplantı ve karar yeter çoğunluğu, disiplin işleminin verilmesini gerektiren haller, uygulanacak disiplin işlemleri ve Birinci Başkanlık Kurulunca disiplin konusunda yapılacak işlemler Yargıtay Kanununun 19, 34 ve 43. maddelerinde gösterilen esaslara göre yapılır.

Soruşturma ve savunma

MADDE 48

Birinci Başkanlık Kurulu, yapacağı veya yaptıracağı soruşturma sonunda toplanan delilleri yeterli gördüğü ve soruşturma dosyasının bir raporla Yüksek Disiplin Kuruluna gönderilmesine karar verdiği takdirde, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı, kurul üyeleri arasından, hakkında soruşturma yapılandan daha kıdemli olan bir başkan veya üyeyi gerekli soruşturmayı yapmak üzere görevlendirir.

Görevlendirilen başkan veya üye, gerekli ise konu ile ilgili bilgi ve delilleri toplar, lüzum gördüğü kimseleri yeminle dinler.

Bütün daire, kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişiler sorulan hususlara cevap vermek zorundadırlar.

Soruşturmayı yapan görevli, hakkında soruşturma yapılan ilgiliye soruşturma maddelerini bildirerek dilerse dosyayı da inceleyip on gün içerisinde yazılı savunmasını yapması ve bu süre içerisinde savunmanın yapılmaması halinde soruşturmanın süreceği hususlarını tebliğ eder.

Soruşturmanın bitiminde, görevli başkan veya üye, sonucu, kanaatiyle birlikte bir rapor halinde Yüksek Disiplin Kuruluna sunar.

Bu rapor:

a) Hakkında soruşturma yapılanın kimliğini,

b) Soruşturma konusu eylemlerin nelerden ibaret bulunduğunu,

c) Maddi ve kişisel kanıtların neler olduğunu,

d) ihbarcı ve şikâyetçi ile tanıkların beyanlarının özetini,

e) Bilirkişi incelemesi yapılmış ise inceleme sonucunu,

f) Birinci Başkanlık Kurulunun kanısı ile kendi kanısını ve kendisini bu kanıya götüren, nedenlerin nelerden ibaret bulunduğunu,

g) Uygulanması istenilen disiplin işlemini kapsar.

Toplantı ve karar

MADDE 49

Görevli tarafından düzenlenen raporun Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığına verilmesi üzerine, Kurul Başkanı toplantı gününü saptar ve raporla birlikte soruşturma evrakının birer örneğini üyelere dağıtır.

Dağıtımdan itibaren en az onbeş gün geçmedikçe toplantı yapılamaz.

Hakkında soruşturma yapılanın istemi ve Yüksek Disiplin Kurulunun uygun görmesi halinde, kendisinin kurulda dinlenmesine karar verilebilir, İlgili istediği takdirde vekili aracılığı ile de yazılır ve sözlü savunmasını yapabilir.

Delilleri serbestçe takdir eden Yüksek Disiplin Kurulu tarafından verilecek karar, "disiplin işlemi tayinine yer olmadığı", “uyarma” veya “görevden çekilmeye davet" şeklinde olur.

Yüksek Disiplin Kurulu üye tam sayısı ile toplanır ve üçte iki çoğunlukla karar karar verir. Üçüncü oylamada çoğunluk oyu yeterlidir. Soruşturmayı yapan görevli kurula katılamaz, noksan üye yedeği ile tamamlanır.

Toplantı, görüşme ve kararların gizliliği

MADDE 50

Yüksek Disiplin Kurulu toplantı ve görüşmeleri gizlidir. Oylama gizli yapılır, karar gizli olarak tefhim edilir. Ancak karar ilgilinin veya vekilinin yokluğunda verilmiş ise, Tebligat Kanunu hükümleri çerçevesinde ilgiliye tebliğ olunur.

İtiraz

MADDE 51

Bu kararlar aleyhine, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Başkanlar Kuruluna itiraz edilebilir, itirazın incelenmesinde, karara katılan Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri kurula katılamaz; eksikler o dairelerin kıdemli üyeleriyle tamamlanır. İtiraz üzerine inceleme evrak üzerinde yapılır, itiraz yerinde görülürse ceza tümüyle kaldırılır veya değiştirilir.

Kararın yerine getirilmesi

MADDE 52

İlgili kesinleşmiş olan görevden çekilmeye davet kararının tebliğinden itibaren bir ay içinde görevden çekilmediği veya emekliliğini istemediği takdirde çekilmiş kabul edilir. Bu bir aylık süre içinde ilgili izinli sayılır.

Kesinleşen kararlara ilişkin işlemler, Kurul Başkanı tarafından yerine getirilir.

ALTINCI BÖLÜM

SEÇİMLER

Seçimlerin güvenliği

MADDE 53

Birinci Başkan, seçimin düzenle yürütülmesi ve oyların gizli verilmesi ve sayımın açık yapılması hususunda gereken bütün tedbirleri alır. Seçimler Birinci Başkan tarafından belli edilen gün, yer ve saatjte yapılır. Seçimin yapılacağı yer, gün ve saat en az yedi gün önce üyelere yazılı olarak bildirilir. Adayların ad ve soyadları üyelere derhal duyurulur. Çalışma saati sonuna kadar seçime aralıksız devam olunur.

Birinci Başkan yeter sayı olduğu kanısına varırsa ve bu yolda bir itiraz da olmaz ise, yoklama yapmadan da oylama yaptırabilir. Bu durumda kullanılan oy sayısı, yeter sayıyı belli eder.

Adaylık

MADDE 54

Birinci Başkan, birinci başkanvekili, daire başkanı, Birinci Başkanlık Kurulu üyesi ve Yönetim Kurulu üyesi seçilmek isteyenler seçim gününden önce, yazıyla Birinci Başkanlığa başvurabilecekleri gibi, ilk seçim gününde oylamaya başlanmadan önce dahi yazdı veya sözlü olarak adaylık için vurabilirler.

Başkanlık Kurulu için aday çıkmadığı veya yeter sayıda başvuru olmadığı takdirde, Başkanlar Kurulu tarafından; Yönetim Kurulu üyeliği için aday çıkmadığı veya yeter sayıda başvuru olmadığı takdirde Birinci Başkanlık Kurulu tarafından gizli oyla ve oy çokluğu ile adaylar dışından seçilebileceklerin üç katı aday gösterilir. Adaylığı kabul zorunluluğu yoktur. Bu ilke adaylık koyma söz konusu olmayan hallerde de aynen uygulanır.

Aday tesbiti için yapılan oylamada en çok oy alanlar aday gösterilmiş sayılır. Oyların eşitliği halinde bu adaylardan Yargıtay üyeliğinde kıdemli olanı, kıdem eşitliği halinde ise yaşlı olanı aday gösterilmiş olur. Yaşlarda eşitlik halinde kur' aya başvurulur.

Sayım kurulu

MADDE 55

Değişik madde: Yargıtay İç Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-30/10/2024/32707) m.1

Her seçimde oyların sayımı işlerini yapmak üzere Yargıtay üyeleri arasından üç kişiden oluşacak Sayım Kurulu Yargıtay Birinci Başkanı tarafından, Yargıtay Birinci Başkanlığı seçiminde ise Birinci Başkanlık Kurulu tarafından seçilir. Başkanlar Kurulu tarafından yapılan seçimlerde de bu kurul üç kişiden oluşur. Bu üyelerin en kıdemlisi Kurula başkanlık eder.

Seçimlerde izlenecek yöntem

MADDE 56

Aynı zamanda birden fazla seçim yapılabilir. Oy pusulaları Birinci Başkanlık mühürü ile mühürlenir ve hangi seçime ait bulunduğu açıkça belirtilir. Birden fazla seçimin aynı zamanda yapılması halinde, oy pusulalarının yanhş sandığa atılması oyların geçersiz sayılmasını gerektirmez.

Kanunun daha önceden adaylığı öngördüğü hallerde, adaylardan başkasına verilen oylar geçerli sayılmaz. Aynı zamanda birden fazla seçim yapılması zorunlu bulunduğu takdirde karışıklığa meydan verilmemesi için seçim adedi kadar sandık kullanılır ve bu sandıklar üzerinde hangi seçime ait olduğu da yazılır. O tura ait oylamanın bittiği Sayım Kurulu Başkanı tarafından açıklanıp tutanakla saptandıktan sonra oy kullanılamaz.

Her sandıktaki oyların sayımı ayrı ayrı yapılır ve sonuç Sayım Kurulu tarafından bir tutanakla saptanır. Tutanak Birinci Başkanlığa verilir ve sonuç en kısa zamanda Birinci Başkan tarafından açıklanır ve ilgiliye tebliğ edilir. Aynı zamanda birden fazla seçim yapılmış ise sonuçlarının ilânı, bütün sandıkların sayımının bitmesinden sonra olur.

Kanunda öngörülen çoğunluğu sağlayan adaylardan en fazla oy alan seçilmiş sayılır. Oylarda eşitlik halinde Yargıtay üyeliğinde kıdemli olanı, kıdemde eşitlik halinde ise yaşlısı seçilmiş olur. Yaşlardaki eşitlik halinde kur'aya başvurulur.

Yargıtay Kanununun 16. maddesinin 2. fıkrasında öngörülen komisyona seçilecek üyelerin sayısı ve belirlenmesi iş'arî oyla yapılır.

Başka kurullar için seçim

MADDE 57

Özel Kanunlarında kendi kurullarına, Yargıtay Büyük Genel Kurulu veya Hukuk ya da Ceza Genel Kurullarında seçileceği belirtilen daire başkan yahut üyelerin seçimi, aksine hüküm olmadıkça iş'arî oyla yapılır.

YEDİNCİ BÖLÜM

TETKİK HÂKİMLİĞİ

Tetkik hâkimlerinin görevleri

MADDE 58

Tetkik hâkimleri, kurul ve daire başkanları tarafından kendilerine verilen evrak ve dosyaları imza karşılığında yazı işleri müdüründen alırlar. Uygun süre içinde incelemelerini yapıp, uyuşmazlıkla ilgili iddia ve savunmalarla, kararın .yandığı gerekçeleri, bütün delilleri, temyiz ya da karar düzeltme nedenlerini ve kişisel görüşlerini kapsayan raporlarını düzenlerler. Daire kurulunun görüşmeleri için hazırladıkları çizelge ile beraber belirli günde kurulda hazır bulunurlar; raporlarını okurlar, gerekli açıklamayı yaparlar. Raporlar, tetkik hâkimi tarafından tarih atılmak ve imzalanmak suretiyle kurul başkanına verilir. Bu raporlar, kurulca imzalanan karar ile birlikte ve esas sıra numarasına göre ayrı bir kartonda saklanır.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

YARGITAY YAYIN İŞLERİ

Yayın kurulunun oluşumu ve görevleri

MADDE 59

Yayın Kurulu, yayın işleriyle ilgili konularda gerekli kararları vermek ve düzenli aralıklarla toplanıp çalışmak üzere, Birinci Başkanlık Kurulunca Yargıtay üyeleri arasından seçilen dört üye ile Tasnif Kurulu Başkanından oluşur. Kurul, kendi üyelerinden birini gizli oyla başkanlığa seçer. Üyelerin seçim süresi dört yıldır. Aynı kişiler yeniden seçilebilirler.

Yayın Kurulu Başkanının ve üyelerinin bu görevleri, asıl görevlerini sürdürmelerini engellemez .

Yayın Kurulu Başkanının, Yayın Kurulunun verdiği kararların uygulanması,kurul ve daire kararlarının zamanında düzenli olarak yayımlanması koşulu ile sınırlı olmak üzere Yayın işleri Müdürlüğü üzerinde gözetim ve denetim yetkisi vardır.

Bu Kurulun görevleri şunlardır:

a) Yargıtay Dergisinin yılın hangi aylarında ne şekilde çıkartılması gerektiği ve nitelikleri' hakkında Eylül ayı içerisinde ilke kararları almak ve Birinci Başkanlık Kuruluna duyurmak,

b) Yayımlanacak makale, çeviri, inceleme, derleme ve tanıtma yazılarını inceleyerek, yayımlanıp yayımlanamayacağı hakkında karar vermek,

c) Yargıtay kitaplığı için Yayın işleri Müdürlüğünce satın alınmasında yarar görülen kitapları saptamak.

Yayın Kurulu, yukarıdaki fıkranın (b) ve (c) bentlerinde yazılı görevleri yerine getirirken, eser ve yazıların Türk Hukukunun gelişmesine yararlı olup olmadıklarını, adalet mesleği mensuplarının hukuk uygulamasında yararlanabilecekleri değeri taşıyıp taşımadıklarını ölçü olarak göz önünde tutmak zorundadır.

Yayın Kurulu, doğrudan doğruya çeviri yaptırmak ve yabancı dillerde yazılmış kitaplardan hangilerinin Türkçe'ye çevrilmesi gerektiğini saptamak için yeter derecede yabancı dil bilen hâkim ve savcılardan ya da üniversite öğretim üyelerinden ve hukukçulardan yararlanabilir. Bu takdirde Yayın Kurulunca çevirmenlere emekleri karşılığı gereken ücret takdir edilerek Yayın İşleri Müdürlüğünce döner sermayeden ödenir.

Tasnif kurulunun oluşumu ve görevleri

MADDE 60

Tasnif Kurulu, Birinci Başkanlık Kurulu tarafından görevlendirilecek bir Yargıtay üyesinin başkanlığında yeteri kadar tetkik hâkiminden oluşur.

Tasnif Kurulu başkanı dört yıl için görevlendirilir. Süre bitiminde yeniden görevlendirilebilir.

Bu Kurulun görevleri şunlardır:

a) Bu maddenin son fıkrası uyarınca Yayın İşleri Müdürlüğünden gelen kararları tasnif etmek, daire ve kurullar tarafından özetlenmeyen kararları özetlemek,

b) Uygulanacak tasnif ilkelerini ve yöntemlerini, yapacağı inceleme ve araştırmalarla bilime uygun olarak saptamak,

c) Özetlenen ve tasnif edilen kararlardaki içtihat aykırılıklarını, Yayın işleri Müdürüyle birlikte yapacağı sürekli araştırmalarla belirlemek ve Birinci Başkanlık Kuruluna sunmak,

Birinci başkanvekilleri ile daire başkanları, genel kurullardan ve dairelerden verilen emsal nitelikteki kararların iki örneğini, gerekirse özetleriyle birlikte kararların verildiği tarihten başlayarak en geç bir ay içinde Yayın işleri Müdürlüğüne gönderilmelerini sağlamakla görevlidirler. Birinci Başkan bu görevin gereği gibi yerine getirilmesini denetler, gönderilen kararların özetleriyle birlikte aynen yayımlanması zorunludur.

Yayın İşleri Müdürlüğünün oluşumu ve görevleri

MADDE 61

Yargıtay Yayın işleri Müdürlüğü, Yargıtay kuruluşu içerisinde Birinci Başkanlığa bağlı olmak üzere yüksek öğrenim görmüş bir müdürün yönetiminde yeteri kadar müdür yardımcısı (*) ve memurlardan oluşur.

Yayın işleri Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) Tasnif Kurulunca tasnif edilen Yargıtay içtihadı birleştirme kararıyla genel kurul ve daire kararlarını, kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuat maddelerine göre kartlara geçirmek ve fihristlerini yapmak,

b) Kararları ve özetlerini fihristleriyle, resmî külliyat olarak teselsül eden ciltler halinde yayımlamak,

c) Yayın Kurulunca Türkçe'ye çevrilmesi uygun görülen yabancı dillerde yazılmış kitaplarla kararların çeviri ve yayın işlerini yürütmek,

d) Yayın Kurulunca saptanan kitapları veya telif hakkını satın almak,

e) Yargıtaydaki dosyalama, arşiv ve benzeri işlerle ilgili araştırmalar yapmak ve yaptırmak,

f) Yayınların dağıtım ve satımı ile ilgili bütün işlemleri yapmak,

g) Yayın Kurulunun yayınla ilgili konularda aldığı kararlan yerine getirmek,

h) Yargıtay kitaplığını yönetmek ve kitapları korumak,

i) Yargıtay kararlarının emsal teşkil eden önemli olanlarını Yargıtay Dergisinde bastırıp, mahkemelere, Cumhuriyet savcılıklarına, abonelere, Yargıtay başkan ve üyelerine dağıtımını sağlamak.

Karar örneklerinin verilmesi

MADDE 62

Yazı işleri müdürleri, genel kurullar ve dairelerce yayımlanması uygun görülen kararlardan iki örneği, en geç bir ay içinde Yayın Müdürlüğüne vermekle ödevlidirler.

Sermâye yönetmeliği

MADDE 63

Yayın işleri Müdürlüğünün görevine giren iş ve hizmetlerin yapılması, yayın ücretinin saptanması gibi konular, Yargıtay Kanununun 55. maddesinin 3. fıkrası hükümleri gereğince yapılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Yargıtay kitaplığı

MADDE 64

Yargıtay’da kurulacak kitaplığın yönetimi ve bu kitaplıktan yararlanma koşulları ile sair hususlar, Yayın Kurulunca (Kitaplık Yönetmeliği) adı altında ayrı bir yönetmelikle düzenlenir.

DOKUZUNCU BÖLÜM

EĞİTİM VE SOSYAL İŞLER

Amaç ve kapsam

MADDE 65

Eğitim ve sosyal işler, Yargıtay mensuplarının katılacakları kongre, sempozyum, konferans gibi her türlü bilimsel toplantıların düzenlenmesi, Yargıtay personelinin meslek içi eğitimlerinin gerçekleştirilmesi, Yargıtay mensuplarının dinlenmeleri ve Yargıtay personelinin eğitimi için gerekli sosyal tesislerin kurulması ve bu yerlerin günün koşullarına uygun araç ve gereçlerle donatılması, geziler yapılması, tiyatro ve lokallerden yararlanılması amacıyla yapılan tüm iş ve hizmetleri kapsar.

Bu amaçla Yargıtay bütçesine her yıl yeteri kadar ödenek konulur. Ancak gezi, tiyatro gibi sosyal faaliyetlere katılma halinde, giderler katılanlardan alınır.

Eğitim ve Sosyal İşler Kurulunun oluşumu

MADDE 66

Eğitim ve Sosyal işler Kurulu, Birinci Başkanlık Kurulunca, Yargıtay üyeleri arasından seçilecek bir başkan ile Genel Sekreter yardımcılarından biri ve bir tetkik hâkimi ve Eğitim ve Sosyal İşler Müdüründen oluşur.

Seçimle gelen üyelerin görev süreleri iki yıldır. Aynı kişiler yeniden seçilebilir.

Kurul, üye tam sayısı ile toplanır ve kararlar çoğunlukla alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın katıldığı tarafın oyları üstün tutulur.

Kurulun görevleri

MADDE 67

Eğitim ve Sosyal işler Kurulunun görevleri

a) Yeni atanan personelin yetişmesini ve hizmete uyumunu

b) Personelin görev, yetki ve sorumlulukları hakkında bilgilerini artırmak,

c) Hizmette niteliği yükseltmek ve verimliliği arttırmak için dinlenmelerini sağlamak, sağlık ve moral durularını güçlendirmek,

d) Personeli daha üst görevlere hazırlamak,

e) Personel arasında dayanışmayı ve iş ilişkilerini kuvvetlendirmek,

f) Görevli personelin yeteneklerini belirlemek ve istenilen yönde geliştirmek,

g) Eğitimden beklenen amaçlara ulaşmada, eğitim faaliyetlerinin uygulanacağı yerlerin eğitim şartlarına uygun olması, eğitim gereklerine göre düzenlenmesi ve donatılması konularında gerekli hedefleri saptamak,

h) Eğitime tâbi tutulacak çalışma birimlerini toplamak; eğitim süresi, eğitimde görev alacakların nitelikleri ile bunlara ilişkin diğer konularda eğitim için plân ve programları hazırlamak ve bunlar üzerinde gerektiğinde değişiklik yapmak.

Eğitim ve Sosyal İşler Müdürlüğünün oluşumu

MADDE 68

Eğitim ve Sosyal işler Müdürlüğü, bir müdür ile yeteri kadar müdür yardımcısı, şef, memur ve hizmetliden oluşur.

Eğitim ve Sosyal İşler Müdürlüğünün görevleri

MADDE 69

Eğitim ve Sosyal işler Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) Eğitim ve müfredat programlarını geliştirmek üzere çalışmalar yapmak ve Yargıtay personelinin eğitimi için ilgili birimlerle işbirliği yapıp gerekli plân ve projeleri hazırlayarak Eğitim ve Sosyal işler Kuruluna sunmak,

b) Eğitim ve Sosyal işler Kurulu tarafından eğitim gereksinmelerine göre hazırlanan yıllık eğitim plân ve programlarının uygulanmasını gerçekleştirmek,

c) Eğitim programlarının amaç ve içeriğini saptayarak uygulanması için gerekli yer, araç ve gereçleri sağlamak,

d) Eğiteme katılanları izlemek ve durumlarını değerlendirmek, gerekli kayıtları tutmak ve dönemler itibariyle çalışma raporlarını hazırlayarak Eğitim ve Sosyal İşler Kuruluna iletmek,

e) Eğitim yerleriyle, sosyal tesisler ve hizmetlere ilişkin programların amaç ve içeriğini, bunların iyi yürütülmesi için gerekli yer araç ve gereçlerle aksaklıkları saptamak; gereken önlemlerin alınması için Eğitim ve Sosyal İşler Kuruluna önerilerde bulunmak,

f) Eğitim çalışmaları sonunda, eğitime katılanlar için katılma belgesini ve sınav yapılmışsa eğitim görevlilerince verilecek not çizelgesine göre düzenlenen başarı belgesini ilgilinin kartına işlemek ve özlük dosyasında saklanılmak üzere ilgi birime sunmak,

g) Yargıtay mensuplarının emeklilik, hastalık, kaza, ölüm gibi çözülmesi gereken diğer sosyal ve idarî sorunları ile ilgilenmek ve gereken bütün yardımları yapmak ve Yargıtay'ın yetkili organları ile ilişki kurmak suretiyle bunları sonuçlandırmak,

h) Yargıtay Kanunu ile bu Yönetmeliğin ve diğer mevzuatın verdiği görevleri yerine getirmek.

Eğitim görevlilerinin seçimi

MADDE 70

Eğitim görevlileri, Yargıtay mensupları ve personeli arasından; gerektiğinde, uzmanlık isteyen durumlarda, yüksek öğrenim görmüş veya konusunda deneyimli olan özel ya da kamusal kurum ve kuruluşlar mensuplarıyla, üniversite, yüksek okul Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü öğretim üye ve görevlileri arasından Yargıtay Birinci Başkanınca seçilir.

Eğitim görevlilerinin görevleri ve sorumlulukları

MADDE 71

Eğitim görevlilerinin görev ve sorumlulukları şunlardır:

a) Zamanında eğitim yerinde bulunmak,

b) Müfredat programına göre ders notlarını ve plânını hazırlayarak eğitime katılanlara dağıtmak,

c) Yargıtayın olanaklarından da yararlanarak eğitimin en iyi biçimde yürütülmesini sağlamak,

d) Eğitim dönemi sonunda, eğitime katılanlar hakkında genel değerlendirmeyi ve sınav yapıldığında bunun sonuçlarını Eğitim ve Sosyal işler Müdürlüğüne bir raporla yansıtmak, (seminer, konferans ve toplantı biçiminde gerçekleştirilen eğitim çalışmaları sonunda sınav yapılmaz),

e) Eğitim yerine zamanında gidemeyecek durumda ise, özrünü eğitimin başlamasından en az onbeş gün önce Eğitim ve Sosyal işler Müdürlüğüne bildirmek.

Eğitime katılacakların belirlenmesi

MADDE 72

Eğitime katılacaklar, eğitim yerinin kapsamı gözetilerek, Eğitim ve Sosyal işler Müdürlüğünce bildirilen sayıya göre, kurul ve daire başkanlarıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısınca belirlenir.

Eğitime katılma zorunluğu ve uyulması gereken hususlar

MADDE 73

1) Eğitime katılacak olanların eğitim programlarında belirlenen ön koşulları taşımaları lâzımdır.

2) Eğitim için belirlenenler, zamanında eğitim yerinde bulunmak ve eğitim süresince çalışmalara katılmak zorundadırlar.

Haklı özürleri nedeniyle, eğitime katılamayacak olanlar, durumlarını geciktirmeksizin kurul, daire başkanı veya Yargıtay cumhuriyet Başsavcısı ile Eğitim ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdürler.

Eğitime katılanlar, aşağıdaki hususları bilmek ve bunlara uymak zorundadırlar:

a) Eğitime katılanlar, eğitim süresince idari yönden eğitimin yürütülmesinden sorumlu olan Eğitim ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlıdırlar ve ilişkilerini buna göre düzenlerler,

b) Sosyal tesislerde yapılacak eğitimlerde, eğitime katılacak elemanın, eğitimin başladığı günden bir gün önce eğitim yerinde bulunması gerekir. Ancak çok önemli nedenlerle, süresi bir aya kadar olan eğitimlerde bir, süresi bir aydan fazla olan eğitimde ise en çok üç günlük gecikmeler özür kabul edilebilir. Bu süreyi geçirenler, eğitime kabul edilmezler ve haklarında idari soruşturma açılır.

c) Kursa, seminere katılacak eleman, yetkili tarafından doldurulan “Kursa veya Seminere Katılma Formunu” yanında getirerek eğitim sorumlusuna verir.

d) Eğitime katılanlar, eğitimle ilgili belgelerde kullanılmak üzere üç adet vesikalık fotoğraf verirler,

e) Eğitime katılanlar, eğitim süresince ders ve uygulama çalışmalarına devam etmeye, öğretilenleri günü gününe öğrenmeyenler ödevleri zamanında yapmaya, sınavlara girmeye zorunludurlar.

f) Çok önemli ve acil nedenlerle doğan devamsızlık, eğitim iş günü süresinin sağlık nedeniyle beşte birini, diğer nedenlerle onda birini geçerse, o elemanın eğitimle olan ilişkisi kesilir. Bu durumda olanlar aynı konuda düzenlenecek bir sonraki eğitime katılabilirler.

g) Disiplin dışı hareketlerde bulunulamaz.

h) Devamsızlığı ve diğer disiplin dışı hareketi görülenlere, ilkin gerekli uyarıda bulunulur; tekrarında eğitimle ilişikleri kesilir ve durum gereği yapılmak üzere Birinci Başkanlığa bildirilir.

ı) Eğitime katılan personel eğitim süresince, önemli özür ve hastalık izinleri dışında izin kullanamaz.

Eğitim araç ve gereçlerinin korunmasi

MADDE 74

Eğitime katılanlar, eğitim yerindeki eşya, araç ve gereçleri özenle kullanmak ve korumakla yükümlüdürler.

Dikkatsizlik ve ihmal sonucu; eğitime katılanların eğitim sırasında eşya, araç ve gereçlere yapmış oldukları zarar, sürüm değeri üzerinden ilgiliye ödettirilir.

ONUNCU BÖLÜM

ADLÎ ARAVERME VE ADALET YILININ AÇILIŞI

Birinci Ayrım

Adlî Araverme

Nöbetçi daireler

MADDE 75

Yargıtayda adlî araverme sırasında dava ve işleri görmek için biri hukuk, biri ceza olmak üzere iki nöbetçi daire kurulur. Hukuk Genel Kuruluna yapılan icranın geri bırakılması istekleri nöbeti hukuk dairesince incelenerek karara bağlanır.

Birinci Başkanın yokluğunda, Birinci Başkanlık görevi kıdemli daire başkanı tarafından yürütülür.

Nöbetçi dairelerde görevlendirilecek daire başkanları ile üyeler ve tetkik hâkimle Birinci Başkanlık Kurulunca belli edilir ve adlî aravermeden en az iki ay önce ilgililere duyurulur.

Başkan ve üyelerin nöbetleri

MADDE 76

Daire Başkanları ile üyelerin nöbetleri kendilerinden sonrakiler nöbet tutmadıkça tekrar nöbetçi bırakılmamak ve mümkün oldukça kıdemliden daha kıdemsize doğru sıraya konulmak kuralları ve ilgililerin istekleri ile daire başkanlarının adlî aravermede görülecek dava ve işlerin niteliğine ilişkin düşünceleri gözetilerek düzenlenir.

O yılın yıllık iznini adlî aravermeden önce kısmen veya tamamen kullanmış olanların nöbetçi kalması zorunludur.

Tetkik hâkimlerinin nöbetleri

MADDE 77

Tetkik hâkimlerinin adlî aravermede nöbet isteri; görev yaptıkları daire başkanlarının veya kurullarının düşüncesi alındıktan sonra, o yılın iznini adlî aravermeden önce kullanmadığı ve evvelce nöbetçi kalıp kalmadığı göz önünde tutulmak suretiyle Birinci Başkanlık Kurulunca belli edilir.

İkinci Ayrım

Adlî Yılın Açılışı

Adlî yılın açılışı

MADDE 78

Adlî yıl düzenlenen törenle ve Yargıtay Birinci Başkanının yapacağı bir konuşma ile açılır.

Açış konuşmasının metni ve tören gündemi üzerinde daha önceden Başkanlar Kurulunun düşüncesi alınır.

ONBİRİNCİ BÖLÜM

İZİN İŞLEMLERİ

Yıllık izin

MADDE 79

Adlî aravermeden yararlanamayanların yıllık izinleri, yol süresi dahil kırkbeş gündür.

Bu izin kısmen veya tamamen kullanılabilir. Birbirini izleyen son iki yılın izni bir arada verilebilir; daha önceki yıllara ait izin hakları düşer.

Mazeret izni

MADDE 80

Yargıtay birinci başkanvekilleri, daire başkanları ve üyeleriyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekiline;

A - Kadınlar için doğumda, doğum yapmasından önce üç hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren altı hafta müddetle;

B - Karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün;

C - İlginin isteği üzerine;

1- Kendisinin evlenmesi halinde üç gün;

2- Çocuğunun evlenmesi halinde üç gün;

3- Anasının, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde üç gün;

Birinci Başkanlık Kurulunca izin verilir.

Ç- Birinci Başkanlık Kurulunca yukarıda belirtilen hallerden başka birinci başkanvekilleri ve Daire Başkanları için Birinci Başkan, üyeler için daire başkanlarının düşüncesi alınmak suretiyle yıl içinde toptan veya parça parça olarak mazeretleri sebebiyle on gün izin verilebilir.

Zaruret halinde on gün daha aynı usulle mazeret izni verilebilir.

Diğer izinler

MADDE 81

Yargıtay birinci başkanvekilleri, daire başkanları ve üyeleriyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinin diğer izinleri hakkında Devlet Memurları Kanunu ile ona ilişkin mevzuat hükümleri uygulanır.

ONİKİNCİ BÖLÜM

BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE TOPLANTILARA KATILMA

Birinci Ayrım

Dış ülkelerde bilimsel araştırma ve inceleme

MADDE 82

Yargıtay üyeleri meslekî incelemelerde bulunmak için bir yılı geçmemek kaydıyla; kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılara katılmak üzere gerekli süreyle, aylık ve ödenekleri, gerçek yol giderleri ve gündelikleri verilmek suretiyle Birinci Başkanlık Kurulu kararı ile dış ülkelere gönderilebilirler. Bu amaçla Yargıtay Bütçesine her yıl yeteri kadar, ödenek konur.

Bu suretle yurt dışına gönderileceklerin en az üç yıl fiilen Yargıtay üyeliği yapmış olmaları şarttır.

Meslekî incelemelerde bulunmak amacıyla dış ülkelere gönderilen Yargıtay üyeleri yurda dönüşlerinden itibaren en geç üç ay içinde incelemelerinin sonuçlarını içeren raporlarını, Birinci Başkanlık Kuruluna verirler. Toplu göndermelerde, müşterek çalışma sonucu hazırlanacak rapor grup başkanı tarafından Birinci Başkanlık Kuruluna verilir.

Yargıtay üyelerinin, istekleri halinde, yolluk almaksızın yurt içinde ve dışında davet edildikleri kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılara katılmalarına ve bu suretle bilimsel araştırma ve inceleme yapmalarına Birinci Başkanlık Kurulunca izin verilir.

Yargıtay üyeleri bilimsel araştırma ve yayınlarda bulunabilirler. Esas görevleri yanında Birinci Başkanlık Kurulu kararıyla yükseköğretim kurumlarında konferans verebilirler.

Rapor ve eserlerin yayımlanması

MADDE 83

Gerek meslekî incelemelerde bulunmak, gerek bilimsel araştırma yapmak üzere dış ülkelere giden Yargıtay üyelerinin verdikleri rapor ya da hazırladıkları kitapların bilimsel değeri bulunduğu ya da yararlı olduğu Yayın Kurulunca saptandığı takdirde, bu eserler Yargıtay Yayın Müdürlüğünce yayımlanır.

Bu yayınlar karşılığında telif ücreti ödenmez.

Yabancı dil bilgisi

MADDE 84

Yurt dışına gönderilecek Yargıtay üyelerinin gidecekleri ülkenin dilini bilmeleri ya da kısa bir çalışma ile bu düzeye çıkarmalarının mümkün bulunduğunun anlaşılması gerekir. Toplu göndermelerde gönderileceklerin tümünün dil bilmeleri şartı aranmaz. Yabancı ülkeye gidecek Yargıtay üyesinin dil bakımından inceleme yapabilecek bir düzeyde bulunduğunu yazılı olarak Birinci Başkanlık Kuruluna bildirmesi zorunludur.

Araştırma ve inceleme konusunun saptanması

MADDE 85

Dış ülkelere gönderilecek Yargıtay üyelerinin yapacakları meslekî inceleme ya da bilimsel araştırmanın konusu, gidecek üyelerin düşünceleri alındıktan sonra Birinci Başkanlık Kurulunca belli edilir. Hukuk ve ceza dairelerinden hangi oranda üye gönderileceği her yıl Birinci Başkanlık Kurulunca saptanır. Toplu göndermelerde bu oran aranmaz. Belirlenecek konuya göre gönderileceklerin tümü, hukuk veya ceza dairelerinden seçilebilirler. Konuların ve sürelerinin belirlenmesine esas olmak üzere Birinci Başkanlık, dış ülkelerin ilgili kuruluşları ile önceden gerekli yazışmaları yapar. Ancak, bir daldan istekli çıkmadığı takdirde hepsi diğer daldan gönderilebilir. İstekliler fazla olduğu takdirde gönderilecekler, yukarıdaki oran gözönünde tutularak Birinci Başkanlık Kurulunca ad çekme ile belirlenir.

İkinci kez dış ülkeye gidebilme, daha önce gitmemiş olan üyelerden istekli bulunmamasına bağlıdır.

Dış ülkelere gönderileceklere durum en az üç ay öncesinden bildirilir.

Ödenek ve tedavi giderleri

MADDE 86

Dış ülkelere gönderilecek Yargıtay üyeleri için Yargıtay bütçesine her yıl yeterince ödenek konur.

İkinci Ayrım

Kongre, Konferans, Seminer ve Benzeri Bilimsel Toplantılara Katılma

İzin

MADDE 87

Yargıtay üyelerine, ulusal ve uluslar arası kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılara davet edildiklerinde, istekleri üzerine gereken izin verilebilir.

Yurt dışına gönderilme ve izin verilmede Yargıtay üyeliği

MADDE 88

Bu bölümdeki Yargıtay üyesi deyimi; Yargıtay Birinci Başkanı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, daire başkanları ve üyeleriyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilini ifade eder.

ONÜÇÜNCÜ BÖLÜM

İDARİ BİRİMLER

Yargıtay Sağlık Müdürlüğü

MADDE 89

Yargıtay'daki bütün görevliler ile bakmakla yükümlü olduğu kimselerin muayene ve olanakları ölçüsünde tedavilerini yapmakla görevli Yargıtay Sağlık Müdürlüğünde üç uzman hekim, bir diş hekimi, laboratuvar ünitesi ile yeteri kadar hemşire ve memur bulunur. Yönetim Kurulunca belirlenecek uzman hekimlerden birisi Sağlık Müdürlüğü görevini de yürütür.

Sağlık Müdürü, muayene ve tedavi işlemlerinin düzenli, aralıksız ve zamanında yürütülmesini sağlar.

Uzman hekimler ve diş tabibi, kendilerine muayene için başvuranlara hizmetin gerektirdiği şekilde davranmak, bunlardan dairesindeki olanaklarla hemen tedavisi yapılabilecek durumda olabilenlerin tedavilerini yapmak, hastaneye şevki gerekenleri hastaneye göndermek, evde muayene ve tedavi için başvurma halinde de bu işleri eve giderek yerine getirmek zorundadır.

Savunma Uzmanlığı

MADDE 90

Savunma uzmanlığı, 7126 sayılı Sivil Müdafaa Kanunu ile 27.10.1960 gün ve 108 sayılı Savunma Sekreterliklerinin Kurulmasına Dair Kanun ve bununla ilgili mevzuat ile diğer özel kanunlarla verilen sivil savunma hizmetlerini yürütür.

Özlük İşleri Müdürlüğü

MADDE 91

Yargıtay Özlük işleri Müdürlüğü; sicil, dosya, tedavi, hesap ve emeklilik işleri bürolarından oluşur. Her büroda yeteri kadar şef, memur kâtip ve daktilo bulunur.

Özlük işleri Müdürlüğü, Devlet Memurları Kanunu kapsamına giren Yargıtay personelinin özlük işlerini yürütmekle görevlidir.

Levazım Müdürlüğü

MADDE 92

Yargıtay Levazım Müdürlüğü, ayniyat şefliği ve ambar memurluğu ile yeteri kadar memur, kâtip ve daktilodan oluşur.

Levazım Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) Yargılayın her türlü levazım ve ayniyat işlerini yapmak,

b) Yargıtay binasının bakım ve onarım işlerini yürütmek,

c) Yargıtay Kanununda gösterilen veya Birinci Başkanlık tarafından verilen diğer işleri yerine getirmek.

Daire Müdürlüğü

MADDE 93

Yargıtay Daire Müdürü, Yargıtay binasının bakım ve temizlik işlerinde çalışan personelin amiri olup', bu işlerin düzen içinde yürütülmesiyle görevlidir. Yargıtay Daire Müdürlüğünde bir başodacı ile yeteri kadar temizlik işlerinde çalışan odacı bulunur.

ONDÖRDÜNCÜ BÖLÜM

YAZI İŞLERİ BÜROLARI

BÜROLARIN KURULUŞU, ÇALIŞMA USULLERİ, DENETİMİ, PERSONELİN SORUMLULUĞU

Büroların Kuruluşu

MADDE 94

Bürolarda, bir yazı işleri müdürü, yeteri kadar yazı işleri müdür yardımcısı, memur, kâtip, mübaşir ve odacı bulunur.

Büro işlerinin bütünlüğü ve yürütülmesi

MADDE 95

Büro işleri bir bütün olup, bağlı oldukları Birinci Başkan, daire başkanları ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının direktifiyle yazı işleri müdürünün yönetim, gözetim ve denetiminde kalem personeli tarafından yürütülür.

Yazı İşleri Müdürlerinin görevleri

MADDE 96

Yazı işleri müdürlerinin görevleri şunlardır:

a) Birinci Başkanlıkta Birinci Başkan, dairelerde daire başkanları ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında Cumhuriyet Başsavcısının uygun görmesiyle yazı işleri müdür yardımcısı, kâtipler ve diğer büro personeli arasında iş bölümü yaparak bu konuda düzenlediği iş bölümü çizelgesini amirine onaylatıp özel kartonda saklamak ve hizmetlerin bu iş bölümü çerçevesinde yerine getirilmesini sağlamak,

b) Görevin vaktinde ve gereği gibi yerine getirilip getirilmediğini izlemek, göreceği aksaklıkları ve alınması gerekli tedbirleri zamanında âmirlerine bildirmek,

c) Her hangi bir nedenle kısımlardan birinde meydana gelen iş birikiminin giderilmesini sağlamak için o kısımda çalışmayan diğer personeli görevlendirmek,

d) Büro personelinin hizmet gereklerine göre yetiştirilmesini sağlamak,

e) Büro personelinin hizmete devam durumunu denetlemek,

f) Her ay gelen, çıkan ve kalan işleri gösterir nitelik cetveli düzenleyerek Birinci Başkanlığa gönderilmek üzere âmirine sunmak,

g) Mahkeme dosyaları içinde gelen veya mahallinden celp edilen kıymetli evrak ve belgelerle büronun bağlı bulunduğu daire amirince gerekli görülen sair evrakı kasada saklamak,

h) Âmirleri tarafından verilen diğer hizmetleri yerine getirmek.

Yazı İşleri Müdür Yardımcılarının görevleri

MADDE 97

Yazı işleri müdür yardımcılarının görevleri şunlardır:

a) Yazı işleri müdürlüğünün açık veya müdürün izinli yahut özürlü bulunması halinde kıdem sırasına göre ona vekillik etmek,

b) Büro işlerinin yürütülmesinde müdüre yardımcı olmak,

c) Yapılan iş bölümüne göre kendi kısmının âmiri olarak işlerin zamanında ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,

d) iş bölümüne göre kendisine verilen görevleri ve işleri yapmak.

Personelin sorumluluğu

MADDE 98

Büro işlerinde birikime yer verilmeden işlerin zamanında ve düzenli olarak yapılması, işi biten dosyaların mahalline gönderilmesi, buralardaki defterlerin, kartonların ve diğer kâğıtların temiz ve düzenli şeklide tutulması ve saklanması, bütün büro personelinin ortak görevidir. Bunların gereği gibi yapılmamasından asıl görevli ile birlikte kendi kısmıyla ilgili bulunmak kaydıyla yazı işleri müdürü ve yazı işleri müdür yardımcıları da sorumludurlar.

Bürolarda dosya incelenmesi ve örnek çıkarılması

MADDE 99

Dosyaların ilgililer veya vekilleri tarafından incelenmesi ve örnek alınması, daire başkanının izniyle yazı işleri müdürlerinin ya da onun görevlendireceği bir büro personelinin gözetimi altında yapılır, inceleme sırasında tebliğnameler dosyadan çıkarılamaz.

Yargıtay'a gelen dosyalardan ilgililerin isteği ile fotokopi yoluyla örnek çıkarılması Avukatlık Kanununun 46. ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (1) sayılı Tarifenin (D) bendi gereğince gerekli gider ve örnek harcının ödenmesi ve büro personelinin gözetim görevini yapabilecek olanağı elde etmiş olması koşuluna bağlıdır. Bu olanağın bulunup bulunmadığının takdiri yazı işleri müdürüne aittir.

Büro personeli ile ilgili yasaklar

MADDE 100

Genel kurullar, daireler ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bürolarında dosyaların geçirdiği işlemler ve kararlar hakkında hiç bir açıklama yapılamaz. Dosyayı tetkik için görevlendirilenlerin, Yargıtay Cumhuriyet başsavcı yardımcılarının rapor ve tebliğnameleri veya taleplerinin içerdiği hususlar hakkında bilgi verilemez.

Büroların denetim ve gözetimi

MADDE 101

Bürolar, bağlılıklarına göre Birinci Başkan, daire başkanları ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının devamlı denetim ve gözetimi altındadır.

Bu denetim ve gözetim görevini; Birinci başkan genel sekreterine, daire başkanları görevlendirecekleri tetkik hâkimlerinden ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da başyardımcısı veya yardımcılarından birine yaptırabilirler. Bu denetim ve gözetim, yılda en az bir kez olmak üzere yaptırılır; sonucu bir raporla âmire sunulur.

Yazı işleri müdürleri, bürolarında çalışan personel üzerinde gereken gözetim ve denetimi yapabilmeleri için personelle bir arada otururlar.

Kıymetli evrak ve belgelerin saklanması

MADDE 102

Mahkeme dosyaları içinde gelen yahut mahallinden celp edilen kıymetli evrak ve belgelerle saklanması lüzumlu görülen sair evrak daire bürolarındaki kasalarda saklanır.

Kasa alınması için Yargıtay bütçesine gerekli ödenek konulur.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı işlerinde sıra

MADDE 103

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında dosyalar, Kanun gereği öncelikle incelenmesi gereken işler ayrık olmak üzere esas defterindeki sıraya göre incelemeye tâbi tutulur. Ancak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bu sırayı değiştirmeye yetkilidir.

ONBEŞİNCİ BÖLÜM

DEFTERLER, BASILI KAĞITLAR, KARTONLAR VE BUNLARA AİT ORTAK HÜKÜMLER

Birinci Ayrım

Defterler

Defterlerin ad ve örnek numaraları

MADDE 104

Yargıtayda aşağıda adları ve karşılarında örnek numaraları gösterilen defterler tutulur.

A) BİRİNCİ BAŞKANLIKTA :

1) İçtihadı Birleştirme Esas Defteri (ek örnek 1)

2) İçtihadı Birleştirme Karar Defteri (ek örnek 2)

3) Birinci Başkanlık Kurulu Soruşturma Esas Defteri (ek örnek 3)

4) Birinci Başkanlık Kurulu Soruşturma Karar Defteri (ek örnek 4)

5) Birinci Başkanlık Kurulu Yönetim işleri Karar Defteri (ek örnek 5)

6) Yönetim Kurulu Soruşturma Esas Defteri (ek örnek 6)

7) Yönetim Kurulu Soruşturma Karar Defteri (ek örnek 7)

8) Yönetim Kurulu Yönetim işleri Karar Defteri (ek örnek 8)

9) Başkanlar Kurulu Yargı işleri Esas Defteri (ek örnek 9)

10) Başkanlar Kurulu Yargı işleri Karar Defteri (ek örnek 10)

11) Başkanlar Kurulu ilke Kararları ve Yıllık işbölümü Karar Defteri (ek örnek 11)

12) Hukuk Genel Kurulu Esas Defteri (ek örnek 12)

13) Hukuk Genel Kurulu Karar Defteri (ek örnek 13)

14) Hukuk Genel Kurulu Müzakere Defteri (ek örnek 15)

15) Ceza Genel Kurulu Esas Defteri (ek örnek 21)

16) Ceza Genel Kurulu Karar Defteri (ek örnek 33)

17) Ceza Genel Kurulu Müzakere Defteri (ek örnek 15)

18) Birinci Başkanlık Hakem işleri Esas Defteri (ek örnek 34)

19) Hukuk Genel Kurulu Duruşma Defteri (ek örnek 17)

20) Ceza Genel Kurulu Duruşma Defteri (ek örnek 17)

21) Hukuk Genel Kurulu Duruşma Esas Defteri (ek örnek 19)

22) Hukuk Genel Kurulu Duruşma Karar Defteri (ek örnek 20)

B) HUKUK DAİRELERİNDE :

1) Hukuk Dairesi Esas Defteri (ek örnek 22)

2) Hukuk Dairesi Karar Defteri (ek örnek 23)

3) Hakem işleri Esas Defteri (ek örnek 36)

4) Duruşma Defteri (ek örnek 17)

5) Maaş Defteri (ek örnek 37)

C) CEZA DAİRELERİNDE :

1) Ceza Dairesi Esas Defteri (ek örnek 26)

2) Ceza Dairesi Karar Defteri (ek örnek 23)

3) Duruşma Defteri (ek örnek 17)

4) Maaş Defteri (ek örnek 37)

D) YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI :

1) Genel Evrak Esas Defteri (ek örnek 26)

2) Bölüm Esas Defteri (ek örnek 27)

3) Yüksek Dereceli Memurlar Esas Defteri (ek örnek 28)

4) Dava Nakli Esas Defteri (ek örnek 29)

5) Karar Düzeltme Esas Defteri (ek örnek 30)

6) Yazılı Emir Esas Defteri (ek örnek 31)

7) Kanun Yararına Bozma istekleri Esas Defteri (ek örnek 32)

E) ORTAK DEFTERLER :

1) Dosya Dağıtım Defteri (ek örnek 14)

2) Zimmet Defteri (ek örnek 16)

3) Posta Zimmet defteri (ek örnek 18)

4) Yazışma Defteri (ek örnek 24)

5) Personel Devam Defteri (ek örnek 25)

6) Kitaplık Defteri (ek örnek 35)

F) BİRİNCİ BAŞKANLIĞA BAĞLI BİRİMLERDE :

a) Yayın İşleri Müdürlüğünde:

1) Yazışma Defteri (ek örnek 24)

2) Karar Defteri (ek örnek 38)

b) Levazım İşlerinde :

1) Alınacak Eşyalara Ait Kayıt Defteri (ek örnek 39)

2) Demirbaş Kayıt Defteri (ek örnek 40)

3) Gelen Evrak Kayıt Defteri (ek örnek 24)

4) Giden Evrak Kayıt Defteri (ek örnek 24)

5) Ambar Defteri (ek örnek 41)

6) Satın Alma Karar Defteri (ek örnek 42)

7) İlân Defteri (ek örnek 43)

8) Zimmet Defteri (ek örnek 16)

9) Benzin Çekleri Kayıt Defteri (ek örnek 44)

c) Hesabat İşlerinde :

1) Memur Ve Müstahdemlere Ait Maaş Defteri (ek örnek 45)

2) Bordro Kayıt Defteri (ek örnek 46)

3) Gözlük Kayıt Defteri (ek örnek 47)

4) Tedavi Kayıt Defteri (ek örnek 48)

5) Zimmet Defteri (ek örnek 16)

6) Gelen ve Giden Evrak Kayıt Defteri (ek örnek 49)

d) Sağlık Müdürlüğünde :

1) Protokol Defteri (ek örnek 50)

2) Zimmet Defteri (ek örnek 16)

e) Özlük işlerinde :

1) Kadro Defteri (ek örnek 51)

2) Sicil Numara Defteri (ek örnek 52)

3) Fihrist Defteri (ek örnek 53)

İkinci Ayrım

DEFTERLERE İLİŞKİN ORTAK HÜKÜMLER

Defterlerin tutulması

Değişik kenar başlığı: Yargıtay İç Yönetmeliğinin 105 ve 106 ncı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik (R.G.-28/05/2002/24768) m.1

MADDE 105

Değişik madde: Yargıtay İç Yönetmeliğinin 105 ve 106 ncı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik (R.G.-28/05/2002/24768) m.1

Bilgisayar kullanılarak tutulan kayıtlarda ayrıca defter tutulmaz. Bu kayıtlar manyetik ortamda saklanır.

Her gün alınan ve hafta sonu kontrolü yapılan onaylı yazıcı sayfaları yazı işleri müdürleri tarafından muhafaza edilerek yıl sonunda ciltlenir.

Defterlerin numaralandırılması ve onaylanması

Değişik kenar başlığı: Yargıtay İç Yönetmeliğinin 105 ve 106 ncı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik (R.G.-28/05/2002/24768) m.2

MADDE 106

Değişik madde: Yargıtay İç Yönetmeliğinin 105 ve 106 ncı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik (R.G.-28/05/2002/24768) m.2

Otomasyona geçilerek bilgisayarda tutulan kayıtlardan alınan yazıcı sayfalarına sıra numarası yazılır ve ilgili birimin mührü ile mühürlenir. Yıl sonunda ciltlenerek defter haline getirilen bu sayfaların ilk ve sonuna kaç sayfadan ibaret olduğu; kalemlerde yazı işleri müdürü, diğer birimlerde yazı işlerini yürüten memur tarafından yazı ile belirtildikten sonra, Birinci Başkanlıkta kullanılanlarda Genel Sekreter; dairelerde kullanılanlarda daire başkanları ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında kullanılanlarda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili tarafından altı imzalanır ve mühürle onaylanır.

Bilgisayarlarda tutulan kayıtlardan alınan yazıcı dokümanları üzerinde silinti ve kazıntı yapılamaz. Değişiklik gerektiğinde yeni sayfa basılarak eski sayfa ile birlikte muhafaza edilir.

Üçüncü Ayrım

Basılı Kağıtlar

Basılı kağıtların ad ve örnek numaraları

MADDE 107

Yargıtayda aşağıda adı ve örnek numaraları gösterilmiş bulunan basılı kâğıtlar kullanılır:

1) Tetkik Hâkimi rapor kâğıdı; hukuk için birinci safya (ek örnek 33/a).

2) Hukuk için ikinci ve sonraki sayfalar (ek örnek 33/b).

3) Tetkik Hâkimi rapor kağıdı; ceza için birinci sayfa (ek örnek 34/a).

4) İkinci ve sonraki sayfalar (ek örnek 34/b).

5) Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve Ceza Genel Kurulu zayıf not fişi (ek örnek 35/a), iyi not fişi (ek örnek 35/b), orta not fişi (ek örnek 35/c), çok iyi not fişi (ek örnek 35/ d), notsuz fişi (ek örnek 35/e).

6) Hukuk ve Ceza Daireleri zayıf not fişi (ek örnek 36/a), iyi not fişi (ek örnek 36/b), çok iyi not fişi (ek örnek 36/< c), orta not fişi (ek örnek 36/d), notsuz fişi (ek örnek 36/e).

7) Tetkik Hâkimi takrir çizelgesi hukuk için (ek örnek 37/a).

8) Tetkik Hâkimi takrir çizelgesi ceza için (ek örnek 37/b).

9) Duruşma davetiyesi Hukuk ve Ceza Genel Kurulları için (ek örnek 38/a).

10) Duruşma davetiyesi hukuk ve ceza daireleri için (ek örnek 38/b).

11) Hukuk ve ceza genel kurulları, hukuk ve ceza dairelerinde Hâkim ve Cumhuriyet savcıları not tisi listesi (ek örnek 54), Aylık iş cetveli (ek örnek 55).

Dördüncü Ayrım

Kartonlar

Türleri

MADDE 108

Yargıtayda aşağıda adları yazılı kartonlar tutulur:

A) BİRİNCİ BAŞKANLIKTA :

1) İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu karar kartonu,

2) İçtihadı Birleştirme Hukuk kısmı karar kartonu,

3) İçtihadı Birleştirme Ceza kısmı karar kartonu,

4) Hukuk Genel Kurulu karar kartonu,

5) Hukuk Genel Kuruluna ait icranın geri bırakılmasına ilişkin karar kartonu,

6) Ceza Genel Kurulu karar kartonu,

7) Başkanlar Kurulu karar kartonu,

8) Hukuk Daireleri Başkanlar Kurulu karar kartonu,

9) Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu karar kartonu,

10) Birinci Başkanlık Kurulu karar kartonu,

11) Yönetim Kurulu karar kartonu,

12) Yayın Kurulu ilke karar kartonu,

13) Yayın Kurulu karar kartonu,

14) Hâkimler ve Savcılar not fişi kartonu

15) istatistik fişleri kartonu,

16) iş cetvelleri kartonu,

17) Gündem kartonu,

18) Müsvette ve not kartonu,

19) Nisap olmayan işlere ait karar pusulası kartonu,

20) Not düzeltme işleri kartonu,

21) Yayına gidecek kararlar kartonu,

22) Birinci Başkanlık yazışma kartonu,

23) Birinci Başkanlık Kurulu yazışma kartonu,

24) Tetkik hâkimleri kartonu,

25) Şikâyet dilekçeleri kartonu,

26) İçtihadı birleştirme istekleri ile ilgili karar kartonu,

27) Yüksek Disiplin Kurulu evrak kartonu,

28) Yüksek Disiplin Kurulu karar kartonu,

29) Adlî aravermede nöbet kartonu,

30) İçtihadı birleştirme yazışma kartonu,

31) Demirbaş eşya kartonu.

B) HUKUK DAİRELERİNDE :

1) Karar kartonu,

2) Karar müsveddesi kartonu,

3) Muhabere kartonu,

4) İcranın geri bırakılması işleri ile ilgili karar kartonu,

5) İş cetvelleri kartonu,

6) Takrir çizelgesi kartonu,

7) Mahkeme kuruluşlarına ait karton,

8) Başkanlar kurulu karar kartonu,

9) Maaş bordroları kartonu,

10) Duruşma listesi kartonu,

11) Demirbaş eşya kartonu,

12) Personel özlük kartonu,

13) Hâkimler not fişi kartonu,

14) Günlük işler çizelge kartonu,

15) Not düzeltme istekleri kartonu.

C) CEZA DAİRELERİNDE :

1) Karar kartonu,

2) Karar müsveddeleri kartonu,

3) Muhabere kartonu,

4) Genellik kartonu,

5) İş cetvelleri kartonu,

6) Not düzeltme istekleri kartonu,

7) Başkanlar kurulu karar kartonu,

8) Maaş bordroları kartonu,

9) Duruşma listeleri kartonu,

10) Demirbaş eşya kartonu,

11) Takrir çizelgeleri kartonu.

12) Hâkim ve Cumhuriyet savcıları not fişleri kartonu,

13) Günlük işler çizelge kartonu,

14) Personel özlük kartonu.

D) YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDA :

1) Yazılı emir istekleri kartonu,

2) Dava nakil istekleri kartonu,

3) Bakanlık yazışma kartonu,

4) Genel yazışma kartonu,

5) Tebliğname müsvedde kartonu,

6) Karar tashihi müsvedde kartonu,

7) İtiraz tashihi müsveddeleri kartonu,

8) Siyasi Partiler Kanunu uyarınca verilen kararlar kartonu,

9) Gizli evrak kartonu,

10) Posta mersulelerinin saklanmasına mahsus karton,

11) Pul sarfiyatı listelerinin saklanmasına mahsus karton,

12) Emsal kararlar kartonu,

13) Mütalâa kartonu,

14) İddianame kartonu.

E) BİRİNCİ BAŞKANLIĞA BAĞLI BİRİMLERDE :

a) Yayın İşleri Müdürlüğünde :

1) Genel yazışma kartonu,

2) Özetleme ve Tasnif Kuruluna gönderme karar listesi kartonu,

3) Dağıtılan kitaplar listesi kartonu,

4) Dairelerden gelen kararlar kartonu (her daire için ayrı ayrı),

5) Karar özetleme kartonu.

b) Levazım İşlerinde :

1) Proforma fatura kartonu,

2) Ayniyat tesellüm makbuzları kartonu,

3) Gelen evrak saklama kartonu,

4) Giden evrak saklama kartonu,

5) İstem listeleri kartonu,

6) Ambar çıkış kartı saklama kartonu,

7) Teklif mektupları kartonu,

8) Elbise kartonu,

9) Yakıt kartonları.

c) Hesap İşlerinde :

1) Maaş bordroları kartonu,

2) İtiraz bordroları kartonu,

3) Meyak bordroları kartonu,

d) Özlük İşlerinde :

1) Personele ait özlük kartonu,

2) Personele ait tezkiye fişleri kartonu,

3) Personele ait sağlık fişleri kartonu,

4) İş istekleri kartonu,

5) Genelge kartonu,

6) Terfi işlemlerine ait yazılar kartonu,

7) Kadro işlerine ait yazılar kartonu,

8) Yazışma kartonu.

e) Tedavi işlerinde :

1) Kaplıca tedavi kartonu,

2) Hastaneye sevk kartonu,

3) Hastane tedavi kartonu,

4) Yazışma kartonu,

5) Sağlık Müdürlüğü kartonu,

6) Eczaneler kartonu,

7) Gözlük verilenlere ait karton,

8) Eski borçlar kartonu.

f) Daire Müdürlüğü İşlerinde :

Şoförler ve yardımcı hizmetler sınıfına dahil personele ilişkin:

1) Özlük işleri kartonları,

2) Nöbet işleri kartonları,

3) Adres kartonları,

4) İzin kartonu,

5) Gelen evrak kartonu,

6) Giden evrak kartonu,

7) Teslim ve tesellüm işleri kartonu,

8) Ayniyat kartonu,

9) Kalorifer yakıtı kartonu.

ONALTINCI BÖLÜM

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

Onur Günü

MADDE 109

Her yılın Temmuz ayının birinci günü Yargıtay onur günüdür. O dönem içinde emekliye ayrılmış olan Yargıtay Birinci Başkanı, başkanvekilleri, daire başkanları ve üyeleri ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili onuruna Birinci Başkanlıkça uygun görülecek yerde düzenlenecek gecede kendilerine törenle metni yönetmeliğe ekli bulunan (Onur Belgesi) ile geçmiş hizmetlerinin onurunu simgeleyecek birer armağan verilir.

Bu amaçla yapılacak tören ile armağanların giderini karşılamak üzere her yıl Yargıtay bütçesine yeterli ödenek konulur.

Düzenlenecek toplantıya konuklar eşleriyle çağrılırlar.

Yargıtay adına demeç ve komisyonlara katılma

MADDE 110

Her türlü basın ve yayın araçlarına Yargıtay ve Yargıtay uygulamalarıyla ilgili bilgi ve demeçler, Yargıtay Başkanı veya yetkili kılacağı bir görevli tarafından verilebilir.

Yargıtayın temsil edileceği toplantı ve komisyonlara katılacaklar, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca belirlenir.

Kıyafet

MADDE 111

Yargıtay Birinci Başkanı, başkanvekilleri, daire başkanları ve üyeleri ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinin duruşmalarda ve törenlerde giyecekleri resmî kıyafetlerin özellikleri ve şekilleri bu yönetmeliğe ek olarak düzenlenecek "Yargıtay Kıyafet Yönetmeliği" ile belirlenir.

Yargıtayca sağlanacak bu kıyafetler için her yıl Yargıtay Bütçesine yeterli ödenek konulur.

Sosyal işler için gerekli araç ve gereçler

MADDE 112

Yargıtay Kanunu ile iç Yönetmelikte öngörülen hizmetleri gereği gibi yürütebilmek ve salt bu amaçlarla sınırlı olarak kullanılmak üzere; giderleri Yargıtay bütçesinden ödenecek bir telefonun Eğitim ve Sosyal işler Müdürünün evine kurulması ve hasta şevkine yarayacak gerekli cihazlarla donatılmış bir ambulansın veya bu gereksinmeleri karşılayacak bir aracın sağlanması, Birinci Başkanlıkça yerine getirilir.

Ambulans veya benzeri araç Sağlık Müdürlüğü emrindedir. Ancak acil hallerde, Eğitim ve Sosyal işler Müdürlüğünce de kullanılır ve gecikmeksizin Sağlık Müdürlüğüne bilgi verilir.

Dairelerde ayniyat ve mutemetlik işleri

MADDE 113

Yargıtay dairelerinde, ayniyat ve mutemetlik işleri, daire başkanının onayı ile yazı işleri müdürünün görevlendireceği bir yazı işleri müdür yardımcısı ya da kâtip tarafından yürütülür.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında ayniyat ve mutemetlik işleri

MADDE 114

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ayniyat ve mutemetlik işleri, bu işler için görevlendirilen bir kâtip tarafından yapılır.

Posta pulu alınması ve saklanması da mutemedin görevleri içindedir.

Yargıtay binasında yerleşim düzeni

MADDE 115

Yargıtay binasında yerleşim düzeni Yönetim Kurulunca sağlanır.

Yönetim Kurulu, yerleşim düzeninin sağlanmasında;

a) Yargıtay birimlerinden her birine özgü hizmetin zaman kaybına yer vermeden güven ve selâmetle yürütülmesi,

b) Birimlerin birbiriyle olan ilişkisini hizmet gereklerine göre en iyi şekilde sürdürebilmesi,

c) İş sahiplerinin ve avukatların, görevlilerin görevlerini yapmalarına engel olmaksızın ve koridor veya odalarda tıkanıklığa yol açmadan kolaylık ve çabuklukla işlerini izlemelerine olanak verilmesi,

d) Odaların özgülenmesinde önceliğin, Birinci Başkan, birinci başkanvekilleri, daire başkanları ve üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Genel Sekreter, tetkik hâkimleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı başyardımcısı ve yardımcıları ve diğer personel sırasına göre tanınması,

İlkelerini göz önünde bulundurmak zorundadır.

Yargıtay İç Yönetmeliğinin değiştirilmesi

MADDE 116

Yargıtay iç Yönetmeliğinin değiştirilmesini, Birinci Başkanlık Kurulu, hukuk ve ceza genel kurulları ile daire kurulları ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, değişiklik istedikleri konular hakkındaki değişiklik metinlerini gerekçeleriyle birlikte Birinci Başkanlığa bildirmek suretiyle isteyebilirler. Birinci Başkan bu isteği Büyük Genel Kurulun toplanacağı gün ve saati belirterek en az onbeş gün önce bütün üyelere duyurur.

Büyük Genel Kurul, iç Yönetmeliğin kabulünde izlediği usul ile değişiklik isteğini görüşür ve karara bağlar. Değişiklik Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girer.

ONYEDİNCİ BÖLÜM

MALÎ HÜKÜMLER

Genel olarak

MADDE 117

Gerek Yargıtay Kanununda ve gerekse iç Yönetmelikte öngörülen hizmetlerin yerine getirilmesi için gerekli tüm giderler Yargıtay Bütçesinden karşılanır.

Eğitim görevlilerinin giderleri

MADDE 118

Hizmet içi eğitimde kurs, konferans, seminer ve benzeri çalışmalara katılan eğitim görevlilerine ödemeler 6245 sayılı Harcırah Kanunu ile Bütçe Kanunu hükümlerine göre yapılır.

Eğitime katılanların giderleri

MADDE 119

Hizmet içi eğitim çalışmalarına Ankara dışında katılanların eğitim yerine kaçlar kanunî gidişdönüş giderleriyle kurs yevmiyeleri 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre hesaplanarak, Yargıtay Bütçesinden ödenir.

ONSEKİZİNCİ BÖLÜM

SON HÜKÜMLER

Örnekler

MADDE 120

Bu Yönetmelik hükümlerine göre tutulması ve kullanılması zorunlu olan dener ve basılı kâğıtların örnekleri Yönetmeliğe eklenmiştir.

Şu kadar ki, örneklerdeki esaslara halel gelmemek koşuluyla Birinci Başkan, daire başkanları ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından bu örneklere gerekli eklemeler yapılabileceği gibi, örnek numarası verilmek suretiyle yeni defter ve basılı kâğıt kullanılması da mümkündür.

Kanunî dayanak

MADDE 121

Bu iç Yönetmelik 4.2.1983 gün ve 2797 sayılı Yargıtay Kanununun 57. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Yemek yardımı

GEÇİCİ MADDE 1

Bütçe Kanunu uyarınca öğle yemeğine yardım faaliyetindeki ödenek, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 212. maddesinde sözü geçen yönetmelik hazırlanıp uygulanması sağlanıncaya kadar Yemek Servisi Yönetim Kuruluna ödenir.

Yemek Servisi Yönetim Kurulu, Eğitim ve Sosyal işler Müdürünün Başkanlığında, Birinci Başkan tarafından seçilecek ikikişi olmak üzere üç kişiden oluşur.

Yemek Servisi Yönetim Kurulu, yemek hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülmesi için gerekli önlemleri alır.

Eldeki defter ve basılı kâğıtların kullanılması

GEÇİCİ MADDE 2

Ad ve sütunları bu yönetmelik hükümlerine uydurulmak suretiyle eldeki defter ve basılı kâğıtlar bitinceye kadar kullanılır.

GEÇİCİ MADDE 3

Yönetmeliğin 81. maddesinin 2, fıkrası hükmü, Yönetmeliğin yürürlüğünden önce seçilen Yargıtay Üyeleri hakkında uygulanmaz.

Yürürlük

MADDE 122

Bu İç Yönetmelik hükümleri, Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Onur Belgesi Metni