Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

BÖLÜM: I

Kuruluş, Kapsam ve Tanımlar

Kuruluş ve Kapsam

MADDE 1

Bu Yönetmelik 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 46 ve 47, maddeleri uyarınca üniversitelerde kurulacak Mediko - Sosyal Sağlık Kültür ve Spor İşleri Dairesinin teşkilatlanın ısı, yönetimi, çalışmaları, görevlilerin yetki ve sorumluluklarına ilişkin genel hükümleri kapsar.

MADDE 2

Mediko - Sosyal Kültür ve Spor İşleri Dairesi; Üniversitelerde hizmet verdiği kesimin bütünü için bir sağlık kuruluşu, öğrencilerin sosyal, kültürel danışma ve rehberlik ile spor ihtiyaçlarını karşılayan bir hizmet birimi ve aynı zamanda eğitim - öğretimin desteklenmesi amacıyla bu alanda uygulama ve araştırmaların yapıldığı bir uygulama dairesidir.

Tanımlar

MADDE 3

Bu Yönetmelikte;

a) Üniversite Mediko - Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi «Daire»,

b) Üniversitenin bütün öğrencileri ile çalışanları, emeklileri ve çalışanların bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri «Dairenin Hizmet Verdiği Kesim»,

c) Üniversitede, Yükseköğretim Personel Kanunu ile Devlet Memurları Kanununa göre çalışan personel «üniversitede çalışanlar»,

d) Üniversite hastaneleri ile diğer resmi sağlık kuruluşları «İlişkili sağlık kuruluşları» nı ifade eder.

BÖLÜM: II

Amaç ve Hizmetler

Amaç

MADDE 4

Bu yönetmeliğin amacı; öğrencilerin beden ve ruh sağlığını korumak, hasta olanları tedavi etmek veya ettirmek, barınma, beslenme, çalışma, dinlenme ve ilgili alanlarına göre beş zamanlarını değerlendirmek, yeni ilgi alanları kazanmalarına imkan sağlayarak, gerek sağlık ve gerekse sosyal durumlarının iyileşmesine, yeteneklerinin ve kişiliklerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine imkân verecek hizmetler sunmak ve onları ruhsal ve bedensel sağlıklarına özen gösteren bireyler olarak, yetiştirmek, birlikte düzenli ve, disiplinli çalışma, dinlenme ve eğlenme alışkanlıkları kazandırmaktır.

Dairenin sağlık hizmetlerinden, üniversitede çalışanlar ile emekliler ve bunların bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri de yararlanır. Daire, üniversitede çalışanların «Daire Hekimliği» görevini de yapar.

Daire; aynı zamanda bu amacın gerçekleştirilmesine yönelik araştırma ve uygulama yapan veya yaptıran bir araştırma eğitim kuruluşudur.

Hizmetler

MADDE 5

Daire; amacını gerçekleştirmek için bütçe imkanları nisbetinde aşağıda gösterilen temel ve benzeri hizmetleri yapar.

Daire:

a) Her türlü sağlık hizmetlerini yürütür, yataklı sağlık merkezleri açar.

b) Güzel sanatlar ve spor alanlarında çalışmalar ve gösteriler düzenler.

c) Öğrencilere burs ve kredi, beslenme, barınma, çalışma, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme, ulaşım ve iş bulma alanlarında yardımcı olacak hizmetler de bulunur.

d) Psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri yapar, öğrencilerin kişisel ve ailevi sorunlarını çözümlemeye çalışır.

e) Hizmet alanına giren konularda araştırma ve uygulamalar yapar veya yaptırır ve gerekli gördüklerini yayınlar.

f) Hizmet veren meslek elemanlarının yetişme ve gelişmelerini sağlamak için hizmetiçi eğitim programları düzenler.

g) Bütün bu hizmetlerin görülmesi için gerekli olan öğrenci kantin ve lokantaları, okuma salonları ile öğrenci yurtları açar, toplantı, sinema ve tiyatro salonları, spor salon ve sahaları, kamp yerleri sağlar, bu ve benzeri diğer tesisleri kurar, kiralar, işletir veya işlettirir. Bu amaca yönelik olarak üniversitenin diğer birimleri ve üniversite dışındaki kuruluşlarla işbirliği içinde çalışır, döner sermaye işletmesen kurar.

BÖLÜM: III

Teşkilatlanma ve Görevleri

Organlar

MADDE 6

Dairenin Organları;

a) Daire Yönetim Kurulu,

b) Daire Başkanı,

c) Daire Başkan Yardımcısıdır.

Yönetim Kurulu

MADDE 7

Daire Yönetim Kurulu;

a) Rektörün görevlendireceği bir rektör yardımcısı,

b) Daire Başkanı,

c) Daire Başkan Yardımcılarıdır.

Rektör Yardımcısı Dairenin Yönetim Kurulu Başkanıdır.

Daire Yönetim Kurulunun Görevleri

MADDE 8

Daire Yönetim Kurulu;

a) Dairenin katma ve döner sermaye bütçe tasarısını inceliyerek, önerileri ile birlikte Rektörlüğe sunar.

b) Dairenin yıllık çalışma programını inceliyerek, önerileri ile birlikte Rektörlüğe sunar.

c) İşbölümü hakkında getirilen teklifleri inceliyerek önerileri ile birlikte Rektörlüğe sunar.

d) Yönetmelikte yapılması istenen değişiklikleri görüşerek, gerekçeleriyle birlikte Rektörlüğe sunar.

e) Dairenin ihtiyacı olan kadro, araç ve gereçler ile faaliyet alanlarını ilgilendiren diğer konular hakkında Rektöre önerilerde bulunmak.

f) Daireye, Rektör tarafından havale edilen hizmetlerle ilgili işler hakkında görüş bildirir.

Daire Başkanı ve Görevleri

MADDE 9

Daire Başkanı, üniversite yönetim kurulunun görüşü alınarak Rektör tarafından atanır. Başkan olmadığı zamanlarda başkan yardımcılarından biri başkana vekalet eder.

a) Başkan; Dairenin yöneticisi ve temsilcisidir Dairede çalışan bütün görevliler üzerinde genel yönetim, denetim, işbölümü yapma, çalışma düzeni kurma, yetiştirme, hizmetiçi eğitimi sağlama yetkilerine sahiptir. Yetkilerini, Yönetim Kurulu ve Rektörlüğe karşı sorumlu olarak genel yönetim ilkelerine ve bu yönetmelik hükümlerine göre kullanır.

b) Daireyle ilgili harcamalarda tahakkuk memurudur.

c) Dairenin yıllık katma ve döner sermaye bütçe ve çalışma programı tasarısını hazırlar, daire yönetim kuruluna sunar:

d) Dairede görevlendirilecek kişilerin seçimlerini yaparak, ilgili yasa ve yönetmelik uyarınca atamalarının yapılmasını Genel Sekreterlik kanalıyla Rektörlüğe önerir.

e) Dairenin verdiği hizmetlerin neler olduğunu uygun araçlardan yararlanarak bütün öğrencilere duyurulmasını, bu hizmetlerden olabildiğince öğrencinin yararlanabilmesini sağlar.

Daire Başkanına, görevlerinde yardımcı olmak üzere başkan yardımcısı atanabilir.

MADDE 10

Dairede yürütülecek bağlıca hizmetler şunlardır:

a) Sağlık Hizmetleri,

b) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri,

c) Sosyal Hizmetler,

d) Kültürel Hizmetler,

e) Spor Hizmetleri.

Sağlık Hizmetleri

MADDE 11

Dairede öğrencilerin beden ve ruh sağlığı hizmetlerini yürütmek üzere aşağıdaki hizmetler yapılır:

a) Üniversitenin bütün öğrencileri ile çalışanları, emeklileri ve çalışanların bakmakla yükümlü olduğu bireyleri için, sağlık fişi düzenlemek.

b) Üniversitedeki bütün öğrencileri imkanlar ölçüsünde her yıl bir defa zorunlu olarak sağlık kontrolünden geçirmek ve tesbit edilen bulguları sağlık fişine işlemek.

c) Öğrencilere, gerektiği zamanlarda koruyucu aşılar uygulamak.

d) Öğrencilerle, üniversitede görevli diğer personel için, sağlıklarını korumak, bu konuda bilgilerini artırmak ve eğitmek amacıyla konferanslar düzenlemek, ilgili filmleri göstermek ve gerekirse broşürler dağıtmak.

e) Öğrencilerle diğer personelin, muayeneleri ile ayakta tedavilerini yapmak.

f) Yatırılarak inceleme ve tedavisi gereken hastaların, ilgili sağlık kuruluşuna gönderme işlemleri ile her türlü laboratuvar tahlilleri ve radyolojik incelemelerini yapmak veya yaptırmak.

g) Öğrencilerin, bütçe imkanları ölçüsünde görevli hekimlerce saptanacak ilaç, gözlük, ortopedik cihaz vb. ihtiyaçları sağlamak.

h) Tedavi masrafları T.C. Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından karşılanan öğrencilerin, bu giderleri ile gözlük ve ortopedik araç masraflarının söz konusu kurumlar tarafından daireye ödenmesini sağlamak.

MADDE 12

Üniversitede çalışanların sağlık konusunda daireye başvuruları için gerekli sevk belgeleri ve sağlık karneleri bağlı oldukları kuruluşlarca düzenlenir.

MADDE 13

Acil vak'alar dışında, dairenin çalışma saatleri içinde, dairenin hizmet verdiği kesimden hiç kimsenin muayene ve tedavisi daire hekimlerinin havalesi olmadan üniversite hastanelerinde veya diğer resmî sağlık kuruluşlarında yaptırılamaz.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri

MADDE 14

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri olarak öğrencilerin

karşılaştıkları duygusal sosyal eğitime veya meslek ve iş seçimine ilişkin sorunların çözümünde onlara danışmanlık ve rehberlik yapar ve bu amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki hizmetleri yürütür.

a) Yeni giren öğrencilere, üniversite, kurallar ve yakın çevre hakkında tanıtıcı ve aydınlatıcı bilgiler vermek, öğrencinin çevreye ve üniversiteye alışmasını sağlamak.

b) Öğrencilerin sorunlarını saptamak ve çözümü için ilgili kurumlarla işbirliği yapmak,

c) Bulundukları bölümü değiştirmek isteyen öğrencilerin kendi ilgi ve yeteneklerini tanımasına ve uygun seçimler yapmasına yardımcı olmak.

d) Öğrencilere ileride sahip olacakları mesleğe ilişkin bilgiler vermek ve onları çevredeki iş imkanlarından haberdar etmek, özel kamu kuruluşları ile işbirliği yaparak, mezunlara iş bulmaya yardımcı olmak ve işe yerleştirilen mezunları imkanları ölçüsünde izlemek.

e) Duygusal sorunları olan öğrencilere, istek ve ihtiyaçlarına göre bireysel veya grupla psikolojik danışma yapmak, Bireyin önemli kararlar almasına, kendisini daha iyi tanımasına, çevresindeki insanlarla daha etkili ilişkiler kurmasına yardımcı olmak.

f) Öğrencilerle ilgili olarak havale edilen vak'alarda yetkililerce ön görüşme yapılmasını ve gerektiğinde onlara psikolojik testler uygulanmasını sağlamak. Yapılan değerlendirme sonucuna göre öğrenciyi ilgili hizmet birimine göndermek.

Sosyal Hizmetler

MADDE 15

Dairede, Sosyal Hizmetler olarak aşağıdaki hizmetler yürütülür.

a) Öğrencilerin barınma, beslenme, burs ve kredi gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için, gerekli hizmetleri sağlamak, bu hizmetleri sunan kuruluşlarla işbirliği yaparak, hizmetin daha iyi yürütülmesini sağlamak ve yurt kantin ve kafeteryalarının en iyi şekilde hizmet vermesi için çaba göstermek,

b) Çeşitli konuları içeren kitap ve periyodikleri bulunduran okuma salonları açarak, öğrencilerin ilgi alanlarına göre bilgi edinmelerine, yeni ilgi alanları kazanmalarına yardım etmek ve boş zamanlarını okuyarak değerlendirmelerini özendirmek,

c) Öğrencilerin ve çalışanların sömestre ve yaz tatilleri için, dinlenme tesisleri veya kamp yerleri kurmak veya bu konuda faaliyet gösteren kuruluşlarla anlaşarak hizmetin görülmesini de sağlamak,

d) Öğrencilerin ve çalışanların ulaşım hizmetlerinin görülmesini temin etmek veya bu konuda faaliyet gösteren kuruluşlarla anlaşarak, hizmetin en iyi şekilde yürütülmesini sağlamak,

e) Üniversitede çalışanların okul öncesi çağdaki ve okul çağındaki çocuklarının çalışma saatleri içinde bakımları ve eğitimlerine yardımcı olmak üzere, kreş, yuva ve benzeri birimler kurmak ve bu konuda ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak hizmetin en iyi şekilde görülmesini sağlamak.

Kültür Hizmetleri

MADDE 18

Dairede kültür hizmetleri olarak öğrencilerin ilgi alanlarına göre boş zamanlarını değerlendirmek, yeni ilgi alanları ile birlikte dinlenme ve eğlenme alışkanlığı kazanmalarını sağlamak, güzel sanatlarla ilgili faaliyetleri izlemelerini, isterlerse bu faaliyetlere katılmalarını da temin etmek amacıyla aşağıda gösterilen hizmetler yürütülür:

a) Resim ve fotoğraf sergileri açmak, konser, konferans, tiyatro ve benzeri sanat ve kültür alanlarında faaliyetler düzenlemek ve bu maksatla bu çeşit faaliyetlerde bulunan kuruluşlarla işbirliği yaparak, öğrencilerin daha geniş ölçüde sanat ve kültür faaliyetlerinden yararlanmalarını sağlamak,

b) Öğrencilerin boş zamanlarında ilgi ve yeteneklerine göre sanat ve kültür çalışmaları yapmaları için, resim, fotoğraf, el sanatları, halk dansları, klasik dans, müzik ve benzeri faaliyet alanlarında kurslar, çalışma grupları, korolar oluşturmak, bu grup ve koroların, üniversite içinde ve dışında konser, gösteri, sergi ve karşılaşma gibi faaliyetlerde bulunmalarını veya karşılaşmalara katılmalarını sağlamak.

Spor Hizmetleri

MADDE 17

Dairede; spor hizmetleri olarak öğrencilerin ve çalışanların beden sağlıklarını korumak ve geliştirmek, onlara disiplinle çalışma alışkanlığı kazandırmak, spora ilgi duymalarını sağlamak, enerjilerini bu olumlu yöne yöneltmek, boş zamanlarını değerlendirmek için ilgi duydukları spor dalında çalışmalarını sağlamak üzere aşağıdaki hizmetler yürütülür:

a) Grup çalışmaları ve karşılaşmalar düzenlemek, spor birlikleri kurmak,

b) Bu amaçlarla kurulmuş bulunan yurt dışı ve yurt içi kuruluşlarla işbirliği yaparak, bu alandaki çalışmaları yaygınlaştırmak, üniversiteyi temsilen öğrencilerin yarışma ve karşılaşmalara katılmalarını sağlamak.

c) Üniversitelerin tüm spor tesis ve malzemelerinin tek elden kullanılmasını, elemanların planlı bir şekilde çalışmalarını ve bir merkezden yönetilmelerini sağlamak.

MADDE 18

Dairenin; yukarıda belirtilen, sağlık, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal, kültürel ve spor hizmetlerini yürütmek üzere yeterli sayıda uzman ve pratisyen hekim, dişhekimi, eczacı, psikiatris, klinik psikolog, danışman psikolog, sosyal hizmet uzmanı, çocuk gelişim uzmanı, diyetisyen, hemşire, laborant, uzman, memur ve diğer hizmetliler görevlendirilir.

BÖLÜM: IV

Yürürlük

MADDE 19

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 65. maddesi uyarınca düzenlenen bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 20

Bu Yönetmelik hükümlerini, Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.