Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

14/9/1936 tarihli ve 2/5332 sayılı kararname ile mer’iyete konulmuş bulunan «3039 sayılı Çeltik Ekimi Kanununun sureti tatbikına dair Talimatname» nin 2 nci maddesinin ilişik şekilde değiştirilmesi; Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekâletinin muvafakatine atfen Ziraat Vekâletinin 19/4/1955 tarihli ve 351/23715 sayılı yazısiyle yapılan teklifi üzerine, İcra Vekilleri Heyetince 6/5/1955 tarihinde kararlaştırılmıştır.

14/9/1936 Tarihli ve 2/5332 Sayılı Kararname ile Mer’İyete Konmuş Bulunan 3039 Sayılı Çeltik Ekimi Kanununun Sureti Tatbikına Dair Talimatnamenin 2 nci Maddesinin Değiştirilen Şekli

MADDE 2

Çeltik ekecekler her yıl komisyonca ilân edilecek ekim vaktinden en aşağı üç ay önce mahallî çeltik komisyonu başkanlığına bir dilekçe ile müracaat edeceklerdir. (Örnek: 1) komisyon dilekçe sahibinin isteklerini yerine göndereceği üyelerden mürekkep bir heyetle tetkik ettirir. Kanun hükümlerine uygun gelen hususlar hakkında ruhsat kararı verir. Bu karar verilirken talimatnamenin 16 ncı maddesindeki şartlar nazarı itibara alınmakla beraber tarlada çukurluk ve tümsekliklerin bulunması ve eğer varsa akıntıya elverişli bir meyille tesviye ettirilmesi mecburi tutulur. Aksi halde izin verilmez. Müspet ve menfi cevap ve mukarrerat iki ay içinde yazı ile dilekçe sahibine veya dilekçesinde göstereceği vekiline tebliğ edilir.

Çeltik komisyonları vâki olacak müracaatlar üzerine her yıl çeltik ekilecek alanları tesbit ve ilân ve çeltik ekiminin mümkün mertebe toplu olmasına itina ederler. Komisyonlar yeni ihdas edilecek ve kesik sulamaya tabi tutulacak çeltikliklerde zirai ve sıhhi durumu gözönünde bulundurarak kanunun 17 nci maddesindeki sarahat dairesinde keyfiyeti Sıhhat ve İçtimai Muavenet ve Ziraat Vekilliklerine bildirir. Yağışlı veya kurak yıllara göre komisyonlar çeltik ekimine ayrılacak alanları ekicilere göre tâyin ve tesbit ederken suyun sulama kudret ve kabiliyetlerini nazarı itibara almak üzere sahaların vüsatini tâyin edeceklerdir. Komisyonların bu suretle tâyin edecekleri çeltik sahalarında çeltik ekmek isteyenlerin dilekçelerinde istedikleri miktar ve sahadan çok ise o zaman komisyonca suların sevk ve idare, tevzi ve kifayet derecesi gözetilerek ancak tâyin edilen sahaya göre ruhsat verilir. Komisyonlar suların miktarına arazi vüsatine ve mahallî iklim ve toprak şartlarına uygun bir münavebe kurulmasını temin ederler.

Çeltik komisyonu kendisine verilen dilekçeler üzerine gerek yeniden yapılacak ve gerekse ötedenberi bulunan çeltikler hakkında yerinde yapacağı araştırmaları üyesi meyanından seçeceği heyete yaptırır. Bu heyetin yapacağı araştırmalar sonunda çeltik ekilmesi istenen alanlar uygun ise izin kâğıdı verir. (Örnek: 2) izin kâğıtları üç nüsha olarak yapılır. Biri çeltik ekicisine diğer mutemet heyetine verilir ve bir diğeri de çeltik komisyonu dosyasında saklanır. Bu izin kâğıtları komisyon karariyle verileceğinden evvelemirde karar defterine yazılmış ve imzalanmış olması şarttır. Elden karar yapılmaz; kararlar müçtemi bir halde verilir. Çeltik ekicisi izin kâğıdını saklamağa ve arandığında ibraz etmeğe mecburdur.

Ruhsatnamelere çeltikliğin mevkii, sınırı, genişliği, su kesim ve nöbet günleri yazılmakla beraber arazinin ve kanalların kroki veya plânlarının birer örnekleri de bağlanır. Çeltik komisyonları çeltik ekimine mütaallik istida, muhaberat rapor vesaire gibi bilcümle evrakı muntazam birer dosya halinde ve defterlere kaydetmek suretiyle saklayacaklardır. Komisyonun bütün işleri karara bağlanır.