Ekli “İş Teftişi Tüzüğünün Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Tüzük”ün yürürlüğe konulması; 1475 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre, BakanlarKurulu’nca 9/11/2000 tarihinde kararlaştırılmıştır.
İş Teftişi Tüzüğünün Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Tüzük
6/8/1979 günlü ve 7/17925 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan İş Teftişi Tüzüğünün 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 4
Müfettiş yardımcılığına atanabilmek için;
A) Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yazılı genel koşulları taşımak,
B) İşin yürütümüyle ilgili teftiş görevine alınacaklar için; hukuk, siyasal bilgiler, siyasal bilimler, iktisat, idari bilimler, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile bunların dengi yerli ve yabancı fakülte veya yüksek okullardan birini bitirmek,
İşçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili teftiş görevine alınacaklar için; tıp doktoru, mimar, elektrik, maden, jeoloji, metalürji, inşaat, elektronik, makina, kimya, endüstri, fizik, bilgisayar, tekstil, petrol, uçak, gemi, çevre yüksek mühendisi veya mühendisi olmak,
C) Sağlık durumunun iklim değişikliklerine ve her çeşit yolculuk koşullarına elverişli olduğunu sağlık kurulu raporuyla belgelemek,
D) Kasıtlı olmayan suçlar dışında özgürlüğü bağlayıcı bir cezayla hükümlü olmamak,
E) Tutum ve davranışları, varsa sicili yönünden müfettişliğe engel durumu bulunmamak,
F) Sınavın açıldığı yılın ocak ayının birinci gününde otuz yaşını doldurmamış bulunmak,
G) Bu sınava ikiden fazla girmemiş olmak,
H) Yönetmeliğe göre yapılacak sınavı başarmak,
gerekir.
Sınavda başarı gösterenler başarı derecelerine göre boş olan müfettiş yardımcılığı kadrolarına atanırlar. Derece eşitliğinde, sınav programında yer alan yabancı dil bilgisi puanı üstün olanlara öncelik verilir.”
İş Teftişi Tüzüğünün 7 nci maddesi ile madde başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Sınav kurulu ve sınav esasları
MADDE 7
Müfettiş yardımcılığına giriş ve müfettişlik yeterlik sınavlarını yapacak olan kurullar “işin yürütümü” ve “işçi sağlığı ve iş güvenliği” ile ilgili olmak üzere ayrı ayrı oluşturulur.
Sınav kurulları, bir başkan dört üyeden oluşur. İş Teftiş Kurulu Başkanı sınav kurullarının da başkanıdır. Kurulların üyeleri, Başkanın önerisi ve Bakanın onayıyla müfettişler arasından seçilir. Ayrıca, aynı usulle dörder yedek üye belirlenir.
Müfettiş yardımcılığına giriş sınavından önce düzenlenecek protokol çerçevesinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına ön eleme sınavı yaptırılır. Bu sınavda başarılı olanlar giriş sınavına alınırlar.
Müfettiş yardımcılığına giriş ve müfettişlik yeterlik sınavları yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşur.
Sınavların konuları ve diğer esasları yönetmelikle belirlenir.”
Danıştayca incelenen bu Tüzük hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Tüzük hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.